Esa ja Nasa laukaisevat uusimman luomuksensa pian avaruuteen: Tutkijat ovat kauhuissaan

1:42img
Katso, millainen on uuden sukupolven avaruusteleskooppi!
Julkaistu 19.12.2021 16:53
Toimittajan kuva

Jari Heikkilä

jari.heikkila@mtv.fi

Euroopan avaruusjärjestö Esan, Nasan ja Kanadan avaruusjärjestön yhteistyönä tekemä massiivinen James Webb -avaruusteleskooppi aiotaan laukaista jouluaattona avaruuteen. Laukaisu on äärimmäisen merkittävä ja tutkijat ovat kauhuissaan.

Tutkijoiden ahdistus ei liity siihen, että laite olisi jotenkin vaarallinen. Sen sijaan pelkoa herättää se, pääseekö arvokas laite ehjänä avaruuteen, kirjoittavat The New York Times ja Futurism -sivusto.

James Webb -avaruusteleskooppia on rakennettu yli 20 vuoden ajan ja siihen on uponnut rahaa arviolta 10 miljardia dollaria.

Lue myös: Hubble on tutkinut maailmankaikkeutta yli 30 vuotta – pian tenniskentän kokoinen järkäle ottaa sen paikan: “Emme osaa vielä kysyä kysymyksiä, joihin se tulee löytämään vastauksia”

– Aivan varmasti seuraan laukaisua ja olen kauhuissani aivan koko ajan, toteaa New Hampshiren yliopiston fysiikan professori Chanda Prescod.

James Webb -avaruusteleskooppi

James Webb -avaruusteleskoopilta odotetaan suuria tuloksia.

Eivätkä tutkijoiden kauhun hetket lopu siihen, että teleskooppi pääsee turvallisesti avaruuteen. Nimittäin tämän jälkeen teleskoopin pitää pystyä levittämään useista erillisistä peileistä koostuva jättipeilinsä toimintavalmiuteen. Tämä prosessi kestää peräti puoli vuotta, jonka päätteeksi tutkijoilla tuskin on jäljellä enää kynsiä pureskeltavaksi.

Lue myös: Hubble-teleskooppi oli mullistus: Pian avaruuteen ampaisee jotain moninkertaisesti hulppeampaa

Projektin epäonnistuminen olisi katastrofaalista Nasalle, toteaa Cambridgen yliopiston tähtiteteilijä Martin Rees.

Panokset ovat siis kovat, mutta niin on palkintokin: James Webb on maailman tehokkain avaruusteleskooppi. Space.com-sivusto kertoo, että se kykenee havainnoimaan 10-100 kertaa himmeämpiä kohteita kuin Hubble-teleskooppi.

James Webb toimii Hubblea pidemmillä aallonpituuksilla. Se tarkkailee maailmankaikkeutta Hubblesta poiketen infrapuna-aallonpituuksilla. James Webb -teleskoopin kuvista odotetaan äärimmäisen tarkkoja sekä näyttäviä ja niiden uskotaan syventävän ymmärrystämme maailmankaikkeudesta.

Tuoreimmat aiheesta

Avaruus