Esidiabetes voi olla piilevänä vuosia – kuulutko riskiryhmään?

ylipainoinen mies
Keskivartalolihavuus lisää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen.Lehtikuva
Julkaistu 27.04.2016 06:13

MTV LIFESTYLE

Kakkostyypin diabetekseen sairastutaan yleensä aikuisiällä. Diabetesta edeltävä esidiabetes voi olla piilevänä vuosia.

Osalla diabeteksen esiasteista kärsivistä saattaa olla myös diagnosoimaton munuaisten krooninen vajaatoiminta, lääkäri Leslie Spry kirjoittaa Huffington Postissa.

Diabeteksen esiasteet voivat olla oireettomia jopa vuosia. Sekä diabeteksen että munuaisten kroonisen vajaatoiminnan oireita voi olla hankala tunnistaa. Esimerkiksi tiheä virtsaamisen tarve sekä lisääntynyt nälän ja janon tunne voivat olla merkkejä diabeteksesta. Samat oireet voivat kuitenkin viitata muihinkin terveysongelmiin.

Diabeteksen esiasteet havaitaan usein rutiinitarkastusten yhteydessä. Siksi verensokeri, paino, vyötärönympärys ja verenpaine on tärkeää tarkistuttaa säännöllisin väliajoin.

Korkea verenpaine ja diabetes ovat kaksi merkittävintä munuaisten kroonisen vajaatoiminnan aiheuttajaa, joten näiden arvojen tarkkailu auttaa huolehtimaan myös munuaistesi terveydestä.

Useat eri tekijät altistavat esidiabetekselle ja diabetekselle. Merkittävin niistä on ylipaino.

Riskiryhmään kuuluvien kannattaa keskustella lääkärin kanssa diabetekseen sairastumisen mahdollisuudesta.

1. Ylipaino

Ylipaino on tärkein altistava tekijä kakkostyypin diabetekselle. Jos painoindeksisi on yli 25, veriarvot kannattaa mittauttaa lääkärintarkastuksen yhteydessä. Erityisesti keskivartalolihavuus lisää diabetekseen sairastumisen riskiä.

2. Vähäinen liikkuminen

Tyypin 2 diabetekseen voi sairastua vaikkei olisikaan ylipainoinen. Liian vähäinen liikunta on myös riskitekijä. Käypä hoito -suositusten mukaan aikuisen tulisi liikkua vähintään 150 minuuttia viikossa. Diabeetikolle suositellaan 30 minuutin päivittäistä liikuntaa.

3. Perimä

Jos jollain lähisukulaisellasi on todettu tyypin 2 diabetes, saatat itsekin kuulua riskiryhmään.

4. Raskausajan diabetes

Raskausajan diabetekseen sairastuneilla naisilla on suurempi riski sairastua myöhemmin myös tyypin 2 diabetekseen.

5. Sydän- ja verisuonitaudit

Jos kärsit korkeasta verenpaineesta tai muista sydän- ja verisuonitaudeista, riski sairastua tyypin 2 diabetekseen ja munuaisten krooniseen vajaatoimintaan kasvaa.

6. Korkea triglyseridipitoisuus

Jos vereen on varastoitunut paljon triglyseridejä, diabetesriski kasvaa. Veren korkea triglyseridipitoisuus kasvattaa myös riskiä sairastua sydänsairauksiin sekä munuaisten krooniseen vajaatoimintaan.

7. Munuaissiirrännäinen

Jotkin munuaissiirrännäisten kanssa käytettävistä lääkkeistä voivat altistaa diabetekselle. Jos sinulla on munuaissiirrännäinen ja siihen liittyvä lääkitys, veren sokeriarvoja on syytä pitää silmällä.

Lähde: Huffington Post

50 vuotta diabetesta sairastaneet Arto Lukkari ja Markku Saraheimo vierailivat Studio55.fi-lähetyksessä 3.3.2016.

25:42img

Tuoreimmat aiheesta

Diabetes