Vielä muutamia vuosia sitten naureskeltiin jääkaapeille, joilla pääsee internetiin.
Nyt älykodit laitteineen ovat muuttumassa valtavirraksi. Monessa kodissa on älytelevisio, etäluettava sähkömittari tai verkon kautta ohjattava valaistusjärjestelmä. Ne ovat esimerkkejä esineiden internetistä, jota on kuvattu seuraavaksi teknologiseksi murrokseksi - jopa vallankumoukseksi.
Tietotekniikan professori Martti Mäntylä Aalto-yliopistosta toteaa, että kyse on lopulta hyvin yksinkertaisista asioista ja keksinnöistä. Esineiden internet on jo täällä, mutta tavallinen kuluttaja ei sitä aina huomaa.
-Se on osittain näkymättömissä. Lukuisat arkiset asiat kaupan kassasta lähtien ovat yhteydessä internetiin, Mäntylä sanoo.
Seuraava vuosikymmen näyttää
Mäntylä uskoo, että esineiden internet lyö ilmiönä itsensä läpi seuraavan vuosikymmenen aikana. Nyt vielä odotellaan, että se alkaa näkyä kuluttajatuotteissa laajemmin.
Professori Sasu Tarkoma Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitokselta sanoo, että ilmiö on vasta varhaisessa alkuvaiheessa.
-Esineiden internetiin liittyvää teknologiaa on kehitetty kymmeniä vuosia. Voidaan puhua merkittävästä teknologisesta murroksesta.
Tarkoman mukaan esineiden internetin kehittäminen edellyttää myös tietoturvan miettimistä. Tiedon keräämiseen liittyy isoja kysymyksiä: tiedon tallennuspaikka, näkyvyys ja käyttöoikeudet.
-On tärkeää, että esineiden internetin laitteet on kokonaisvaltaisesti suojattu, Tarkoma muistuttaa.
Teknologiateollisuus ry:n apulaisjohtaja Mervi Karikorpi sanoo, että digitalisaatio ja esineiden internet tulevat muuttamaan ammatteja, työn tekemisen tapaa ja ihmisten vapaa-ajan toimintaa.
-Teknologiayrityksille esineiden internet on suuri mahdollisuus, Karikorpi toteaa.
Terveyslaitteissa suuri potentiaali
Erityisesti hyvinvointiteknologiassa on siirrytty ja siirrytään vauhdilla älylaitteisiin.
Syke- ja verenpainemittarit keräävät tietoja, jotka voi välittää vaikkapa terveydenhoitajalle verkon välityksellä.
-Markkinoille on jo tullut sähköhammasharja, joka lähettää tietoja internetiin, kertoo Martti Mäntylä.
Hän lisää, että Suomessa on jo paljon terveys- ja hyvinvointialan startup-yrityksiä, jotka hyödyntävät esineiden internetiä.
Myös ympäristöön liittyvissä teknologisissa keksinnöissä esineiden internet voi osoittautua merkitykselliseksi. Energiansäästö on helpompaa, kun verkkoyhteydessä olevien mittareiden avulla saadaan kerättyä ja analysoitua tietoa sähkönkulutuksesta.
-Hittituotteita tullaan näkemään energiatehokkaissa kaupunkiympäristöissä, asumisratkaisuissa ja logistiikka- ja kuljetuspalveluissa, Mervi Karikorpi arvioi.
Mäntylä nostaa esiin suomalaisen Enevo-yrityksen, joka on kehittänyt jätehuoltoon liittyvää teknologiaa. Enevon tuote on sensori, joka voidaan asettaa roska-astiaan. Kun astia on täynnä, siitä lähtee tieto jäteyhtiölle.
Tällöin yhtiön ei tarvitse tehdä turhia keräysajoja, vaan keräys voidaan ajoittaa sopivaan hetkeen.
-Jatkossa näemme yhä enemmän esineiden internetiin liittyviä kokeiluja ja ideoita. Osa niistä voi osoittautua toimiviksi, Mäntylä sanoo.