Tekniikkaa, joka valloittaa vielä maailman – IoT on täynnä mahdollisuuksia

kaksi
Shutterstock
Julkaistu 28.02.2017 08:27

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: DIGITA

Uudenlainen IoT-tekniikka tarjoaa tänä päivänä valtavasti mahdollisuuksia. Digitan asiantuntijan mukaan nykypäivän teknologia on niin pitkälle kehittynyttä, että jatkossa moni asia pystytään tekemään huomattavasti helpommin työpaikoilla ja kotona.

Kirjainyhdistelmä IoT viittaa sanoihin Internet of Things. Tällä termillä tarkoitetaan niin sanottua esineiden internetiä, joka merkitsee internetin yhdistymistä langattomasti erilaisiin koneisiin ja laitteisiin. Uudenlaiselle teknologialle on asetettu kovat odotukset tulevaisuuden varalle ja sen uskotaan tuovan helppoutta ja mukavuutta ihmisten arkeen sekä töissä että kotona.

– Nykypäivän teknologia tarjoaa etuja, joiden avulla voimme luoda aivan uudenlaisia palveluita ja uudenlaista liiketoimintaa. Näiden toteuttaminen ei ole aiemmin ollut teknologiarajoitteiden ja hinnan vuoksi mahdollista, Digitan IoT-palveluiden johtaja Ari Kuukka toteaa.

Digita on lanseerannut Suomessa uudenlaisen tiedonsiirtoverkon, joka on suunniteltu nimenomaan IoT-tiedonsiirron tarpeisiin.

– Vanhat ratkaisut ovat olleet melko raskaita. IoT-tekniikkaan käytetyt päätelaitteet ovat sitä vastoin hyvin pieniä ja perinteisiin mobiiliratkaisuihin verrattuna yksinkertaisia ja erittäin energiatehokkaita. Muun muassa tätä kautta uudenlainen tekniikka on tullut kustannustehokkaaksi, Kuukka toteaa.

IoT-tekniikka valloittaa maailmaa

Maailmalla IoT-teknologia on otettu yhtä suurella innolla vastaan kuin Suomessakin. IoT-teknologiaa kehitetään nyt vauhdilla, sillä vihdoin on päästy siihen pisteeseen, että pienilläkin yrityksillä on varaa tukeutua entistä älykkäämpiin ratkaisuihin arkipäiväisten pulmien äärellä.

– Maailmalla on esimerkiksi kehitetty elintarvikealalle hiirenloukkuja, joista lähtee viesti pilvipalveluun, jos loukku napsahtaa kiinni. Näin yksinkertaisella asialla voidaan saada aikaan merkittäviä säästöjä, kun kenenkään ei tarvitse kiertää jatkuvasti tarkistamassa, mitkä loukut ovat napsahtaneet kiinni, Kuukka kertoo.

Toinen erityisen käytännöllinen esimerkki IoT-tekniikan hyödyntämisestä on toteutettu Ruotsissa. Naapurimaassamme yhteiskunta valvoo turvallisuuden nimessä tarkkaan sitä, ettei liikennemerkkejä kaadeta – ja tätä seurataan säännöllisesti. Liikennemerkkien valvontaan kuluvia kustannuksia on kuitenkin saatu pienennettyä IoT-tekniikan avulla.

– Liikennemerkkeihin voidaan asentaa integroituja antureita ja tietoliikenneverkon lähetin. Jos liikennemerkki kaatuu, anturit tunnistavat liikkeen ja lähettimestä lähtee pilvipalveluun tieto siitä, että kaikki ei ole kunnossa. Tässä esimerkissä myös turvallisuus on tärkeässä roolissa, sillä kaatuneet liikennemerkit huomataan entistä nopeammin, Kuukka valottaa.

Teknologian kehittyminen auttaa luomaan myös kokonaan uudenlaisia liiketoimintamalleja. Tulevaisuudessa esimerkiksi kuluttaja saattaa saada laitteen mukana käyttöönsä elinikäisen tiedonsiirron. 

Paikannuspalvelut muutoksen keskellä

Erilaiset paikannuspalvelut ovat vakiinnuttaneet asemansa suomalaisten arjessa muun muassa GPS-järjestelmän ja tuttujen karttapalveluiden muodossa. Sekä Suomessa että maailmalla uskotaan vahvasti siihen, että kehittyneen IoT-tekniikan myötä paikannuspalvelut tulevat keventymään entisestään.

Yksi käytännön esimerkki kehittyvistä paikannuspalveluista on esineiden paikantaminen. Jo pitkään on ollut tarpeen paikantaa erilaisia paketteja tai muita tavaroita, jotta tiedettäisiin, missä ne kulkevat milloinkin. IoT-tekniikka helpottaa jatkossa tätä haastetta tuomalla aiempaa kevyempiä ratkaisuja paikantamiseen.

– Uudenlainen verkko tekee paikannuspalveluiden toteuttamisesta paljon edullisempaa kuin ennen. Lisäksi uusi teknologia kuluttaa aiempaa paljon vähemmän sähköä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että asioita pystytään paikantamaan kustannustehokkaasti kompakteilla paristokäyttöisillä ratkaisuilla, Kuukka toteaa.

Tuoreimmat aiheesta

Digi