Esitutkinta valmistunut unkarilaisten pyörittämästä paritustoiminnasta – rikoshyöty yli puoli miljoonaa

Poliisin mukaan Unkarista Suomeen järjestettiin jopa 600 lentomatkaa paritustarkoituksessa.

Poliisi epäilee unkarilaisten pyörittäneen Suomessa vuosien ajan paritustoimintaa, josta on kertynyt rikoshyötyä noin 600 000 euroa. Helsingin poliisin mukaan esitutkinta on valmistunut ja tapaus siirtyy syyteharkintaan.

Unkarilaisia epäillään törkeästä paritusrikoksesta. Pääepäilty on noin 30-vuotias unkarilainen nainen, joka on vangittuna Suomessa. Hänen epäillään tuoneen Suomeen naisia kotimaastaan. Myös neljä muuta paritustoiminnasta epäiltyä ovat edelleen tutkintavankeudessa.

– Kaikki epäillyt ja paritetut seksityöläiset ovat kotoisin Unkarista. Jutussa on viisi epäiltyä, jotka kuuluvat samaan perhepiiriin. Epäillyillä oli erilaisia rooleja paritusorganisaatiossa, sanoo tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Hannu Kortelainen tiedotteessa.

Poliisin mukaan seksityö painottui pääkaupunkiseudulle, mutta työtä tehtiin kaikissa Suomen suurissa kaupungeissa. Esitutkinnassa selvitettiin vuosien 2018–2024 aikaisia tapahtumia.

Poliisi kertoo, että paritustoiminnan liikevaihto oli 1,2 miljoonaa euroa. Parittajan osuus oli puolet seksin myymisestä saaduista tuloista.

Poliisi tunnisti noin 30 seksityöntekijää

Poliisi kertoo tunnistaneensa esitutkinnassa kolmisenkymmentä ihmistä, jotka työskentelivät paritusorganisaatiolle ja tekivät seksityötä Suomessa.

Seksipalveluiden myyntiä ja paritustoimintaa pyöritettiin tavallisesti lyhytaikaisissa vuokra-asunnoissa. Parittaminen tapahtui usein ulkomailta käsin.

Poliisi kertoo, että parittaja tyypillisesti ohjaa seksityöläisiä ja hallinnoi asiakasliikennettä sekä järjestelee matkat ja majoituksen. Esitutkinnassa selvitettiin noin 600 lentomatkaa, jotka poliisin mukaan järjestettiin Unkarista Suomeen paritustarkoituksessa.

Valtakunnallinen ihmiskaupparikosten tutkintaryhmä teki tutkintaa yhteistyössä muiden suomalaisviranomaisten sekä Unkarin esitutkintaviranomaisten kanssa.

Poliisin mukaan tutkintaryhmä on paljastanut tänä vuonna kaksi suurta paritusorganisaatiota, joissa epäillyt ja asianomistajat ovat unkarilaisia. Kokonaisuuksissa on poliisin mukaan paritettu yhteensä yli sataa naista Suomessa ja Ruotsissa.

– Oletettavasti tämän seurauksena Unkarista Suomeen saapuvien seksityöläisten määrä on romahtanut. Kansainvälisestä viranomaistiedonvaihdosta saadun tiedon mukaan samaan aikaan Tanskassa unkarilaisten seksityöläisten määrä on kaksinkertaistunut, sanoo rikosylikomisario Kortelainen.

Lue myös:

    Uusimmat