Espoolainen Henrik pelasti Seelan varmalta kuolemalta Kanarialla – pariskunnan arvet kertovat äärimmäisestä eloonjäämiskamppailusta

Tasavallan presidentti Alexander Stubb myönsi tänä vuonna hengenpelastusmitalin viidelle henkilölle. Yksi mitalin saaneista on espoolainen Henrik Ollus, joka pelasti kumppaninsa hengenhädästä parin jouduttua hengenvaaralliseen tilanteeseen rannalla.

Espoolaisella Henrik Olluksella ja hänen kumppanillaan Seela Pykäläisellä oli molemmilla hengenlähtö lähellä tammikuussa 2023.

Pari oli sopinut olevansa virallisesti yhdessä vasta päivää aiemmin, kun he kiipesivät meren rannalla sijainneelle kalliolle Kanariansaarilla.

Kumpikaan ei ollut tajunnut paikan olevan vaarallinen.

– Yllättäen aalto pyyhkäisi kallion yli, ja sitten tipuimme useamman metrin kalliolta aallon voimalla alas ja iskeydyimme kallioihin matkalla. Siinä tuli varmaankin kummallekin isoimmat vammat.

– Kun se myllerrys loppui, nousin katsomaan, missä Seela on. Näin, että hän kellui vatsallaan naama mereen päin ja siinä vaiheessa tajusin, että on sattunut pahasti. Olin kuitenkin vielä toiveikas, että ehkä ei ole sattunut niin pahasti, Ollus avaa tapahtumaa.

Ollus huomasi kuitenkin pian, että Pykäläisellä oli suuri silmäkulmasta takaraivoon ulottuva avohaava.

Oman tilan vakavuus selvisi vasta myöhemmin

Ollus kertoo, ettei voinut olla varma, onko Pykäläinen hengissä.

– Ajatus kuitenkin oli, että hänet pitää saada siirrettyä. Sain hänet rantaan, mistä kallio alkaa ja lähdin vetämään häntä ylöspäin. Siinä vaiheessa tuli vielä aaltoja muutaman kerran kallion yli, jotka heittivät meidät maahan. 

Tämän seurauksena Pykäläinen oli kuitenkin livennyt Olluksen otteesta, joten kaikki oli myös alkanut vielä alusta.

Pykäläinen oli kuitenkin alkanut pitämään ääntä operaation aikana, mikä osoitti hänen olevan vielä hengissä. Ollus kuitenkin kertoo ajatelleensa vielä tässä vaiheessa Pykäläisen olevan todennäköisesti halvaantunut, sillä hän ei liikkunut lainkaan.

Ollus ei ollut myöskään kaiken keskellä tajunnut oman tilansa vakavuutta.

– Lopulta sain hänet paikkaan, jonka katsoin tarpeeksi turvalliseksi siinä vaiheessa. Siinä vaiheessa katsoin kättäni – siinä oli avomurtuma ja luut sojottivat ulospäin, enkä saanut kättä liikutettua ollenkaan. Se oli varmaankin pahentunut, kun olin vetänyt Seelaa.

– Jäimme siihen ja pidin Seelaa siinä sylissä. Yritin pitää hänestä kiinni, jos tulisi lisää aaltoja. Sitten Seela jossain vaiheessa havahtui ja rupesi kyselemään, että mitä on tapahtunut, Ollus kertoo.

Lähellä onnettomuuspaikkaa olleet henkilöt olivat nähneet tapahtumat ja hälyttäneet apua. Apu saapuikin lopulta noin vartin jälkeen tapahtumista. Tämän jälkeen pelastushenkilökunta oli lähtenyt viemään Pykäläistä turvaan, jonka aikana Pykäläinen oli jo vakuutellut pystyvänsä kävelemään itse.

Pari päätyi eri sairaaloihin, sillä Pykäläinen vietiin päävammansa vuoksi neurologisiin tapauksiin erikoistuneeseen sairaalaan. Tämän seurauksena pari ei myöskään päässyt puhumaan toisilleen kuin vasta seuraavana päivänä.

Pykäläinen kertoo, ettei hänellä ole muistikuvia onnettomuudesta ennen kuin vasta päästyään ambulanssiin.

– Kysyin heti, että "what about my boyfriend?", hän muistelee.

Teko palkittiin hengenpelastusmitalilla

Nyt Olluksen työ Pykäläisen pelastamisessa on palkittu tasavallan presidentin myöntämällä hengenpelastusmitalilla. Tänä vuonna jo 1920-luvulta asti jaettuja hengenpelastusmitaleita myönnettiin viidelle henkilölle. Mitalit myöntää tasavallan presidentti.

Tiistaina Etelä-Suomen aluehallintovirasto jakoi oman alueensa mitalit pitämässään luovutustilaisuudessa kahdelle henkilölle. 

Tilaisuudessa jaettiin mitali Olluksen lisäksi Terhi Vähäkuopukselle, jolle se myönnettiin väkivallanteon keskeyttämisestä.

Yhdessä jakaminen on auttanut

Niin Pykäläinen kuin Ollus päätyivät vammojensa seurauksena aluksi teho-osastolle.

– Seelalla taisi olla ainakin sata tikkiä ja minulla yli 50. Seela oli sitten viikon ja minä kaksi viikkoa sairaalassa, Ollus kertoo.

Pykäläinen oli lopulta myös pystytty tuomaan leikattavaksi Suomeen, kun Ollus oli vielä joutunut jäämään Kanariansaarille.

Kumpikin on parantunut nyttemmin onnettomuuden jäljiltä hyvin. Ollus kertoo, että hänen kyynärpäänsä leikattiin viisi kertaa. Pykäläisellä on puolestaan vielä yksi leikkaus edessä.

Pari kertoo vierailleensa onnettomuuspaikalla uudestaan tänä vuonna onnettomuuden vuosipäivänä.

Pykäläisen mukaan vierailu toikin kaikelle tietynlaisen päätöksen. Vierailu sai lisäksi parin ymmärtämään, kuinka arvaamaton paikka oli, eivätkä he olisi voineet tunnistaa vaaraa. Se on auttanut tapahtumien käsittelemisessä.

Vierailun aikana pari oli myös huomannut paikallisen henkilön kalliolla, jota Ollus ohjeisti tulemaan pois. Pian henkilön tultua turvaan aallot olivat piiskanneet kohtaa, jossa hän oli ollut hetkeä aiemmin.

Pykäläisen mielestä tapahtumista toipumista on auttanut lisäksi se, että pari on voinut jakaa kaiken yhdessä.

– On saanut jakaa myös ne fyysiset oireet. Meillä molemmilla oli oikeastaan aika samanlaiset kyynärpäävammat ja on ollut kiva, kun kuntoutusta on voinut tehdä yhdessä, Pykäläinen lisää.

Yhteensä 93 ehdotusta

Vuosittain hengenpelastusmitali myönnetään noin kymmenelle kansalaiselle koko maassa.

Hengenpelastusmitali annetaan tunnustukseksi erittäin rohkeasta, neuvokkaasta tai oman hengenvaaran uhalla suoritetusta teosta, jolla toisen ihmisen henki on pelastettu uhkaavasta vaarasta.

Kaiken kaikkiaan hengenpelastusmitalilautakunta käsitteli 93 ehdotusta, joista se puolsi viittä esitystä.

Muut mitalin saajat olivat Ville Aflecht (vedestä pelastaminen), Lenni Toikkanen (vedestä pelastaminen) ja Heikki Ukkola (vedestä pelastaminen).

Sulkuihin on merkitty mitalin perusteena ollut teko.

Lue myös:

    Uusimmat