Uuden Suomessa kehitetyn ratkaisun avulla pystytään vähentämään rakennustyömaiden päästöjä rakennusaikana. Geolo-järjestelmä hyödyntää maalämpöä ja vähentää rakennusaikaisia hiilidioksidipäästöjä ja energiankulutusta merkittävästi. Järjestelmä on jo ollut käytössä useilla työmailla Suomessa ja Ruotsissa.
Espoon Matinkylän lukion ja liikuntahallin työmaalla Espoossa pyritään vähentämään rakennusaikaisia hiilidioksidipäästöjä.
– Olemme onnistuneet ensimmäisenä Suomessa, kenties koko maailmassa, lämmittämään koko talvikauden suurta rakennustyömaata maalämmöllä, täysin hiilidioksidivapaasti, sanoo SRV:n projektipäällikkö Jussi Uusivirta.
5,5 prosentin pudotus elinkaaren aikaisissa päästöissä
Ratkaisun yksityiskohdat ovat Geoloksi nimetyn energia-aseman sisällä.
– Tällä pystytään ensimmäistä kertaa maalämmön ja ilman avulla tuottamaan päästötöntä energiaa rakennustyömaalle rakennusajaksi. Järjestelmä on ohjattu niin, että pystymme koko ajan säätämään ja seuraamaan sitä, millaiset olosuhteet sisällä työmaalla on. Muokkaamme olosuhteita työmaan työvaiheen mukaisiksi, selittää Janne Vanhanen, Raksystems Climate Solutionsin toimitusjohtaja.
– Työmaan lämpötilaa, kosteutta ja pölyisyyttä pystytään hallitsemaan ja seuraamaan jatkuvasti, täydentää Uusivirta.
Päästövähennyksiä on saatu aikaan.
– Tässä kohteessa fossiilisiin polttoaineisiin verrattuna me haetaan 5,5 prosentin pudotusta elinkaaren aikaisissa päästöissä.Tällä päästösäästömäärällä ajaisi keskipäästöisellä autolla noin 4 miljoonaa kilometriä. Se tarkoittaa 100 kierrostaa maapallon ympäri, havainnollistaa Vanhanen.
Energiankäyttö ja rakennusmateriaalit vaikuttavat päästöihin
Suomen päästöistä 30 prosenttia tulee kiinteistöistä ja rakentamisesta.
– Suurimman osan, 75 prosenttia, vie rakennusten käytön aikainen lämmitys, jäähdytys ja sähkönkäyttö. Loppu neljäsosa on rakennusaikaista eli materiaaleja, työmaatoimintoja ja kuljetuksia, luettelee SRV:n kehitysjohtaja Miimu Airaksinen.
Rakennustyömailla voi vähentää päästöjä useilla eri tavoilla.
– Tärkeä asia on työmaan energiankäyttö, että käytetään päästötöntä energiaa. Toinen asia tietysti ovat rakennusmateriaalit, että käytetään mahdollisimman paljon uusiutuvia, kierrätettyjä ja vähäpäästöisiä materiaaleja, neuvoo Airaksinen.
Matinkylän lukion työmaalla päästöjen vähentäminen on tuonut säästöjä, koska ulkopuolista ostoenergiaa ei juuri ole tarvittu.
– Ulkopuolista ostoenergiaa on tässä kohteessa pystytty säästämään noin 80 prosenttia, joka tänä talvena oli hieno lisä, huomauttaa Vanhanen.
– Tästähän tulee huomattava kustannussäästö ja nykyisen kustannustason aikana se on tärkeä asia, että tässäkin pystytään säästämään kustannuksissa. Espoon kaupungin tavoitteena on myös päästä mahdollisimman pieniin päästöihin myös rakennustyömailla, toteaa Espoon kaupungin hankepäällikkö Pertti Juntunen.
Suunnitelmissa ratkaisun vienti myös ulkomaille
– Tämä on kokonaan suomalainen innovaatio ja myös valmistetaan Suomessa. Nyt on sellainen tilanne, että Suomessa on työmaita käynnissä, Ruotsissa ollaan jo aloitettu ja seuraavana kiikarissa on Norja ja Baltia. Sitten tulevat ehkä Pohjois-Amerikka, Kanada, Saksa, Puola, Itävalta, Sveitsi, potentiaalia on paljon uskoo Vanhanen.
Matinkylän uusi lukio valmistuu tämän vuoden joulukuussa. Rakennustyöt alkoivat marraskuussa 2021. Rakennushanke maksaa 41,4 miljoonaa euroa.