Espoon kokoisessa kahden miljoonan asukkaan Gazassa käydään nyt siviileille tuhoisaa korttelisotaa – tällainen on Israelin ylivoima

2:48img
Näin Gazan kaupunkisota eroaa tavanomaisesta sodankäynnistä.
Julkaistu 10.10.2023 09:46

Iiris Korteniemi

iiris.korteniemi@mtv.fi

Gaza on noin Espoon kokoinen kaupunki, jossa asuu yli kaksi miljoonaa ihmistä. Nyt siellä käydään kaupunkisotaa kortteli korttelilta, jossa siviiliuhreilta ei voi välttyä. 

Israel on jo aloittanut ilmapommitukset ja tykistötulen Gazan kaupunkiin. Vaikka maa kertoo pyrkivänsä täsmäiskuihin, kuolee tuhossa paljon siviileitä. 

– Todennäköisesti vain ajankysymys, milloin sinne tehdään isompi maahyökkäys, koska sinne on keskitetty niin paljon joukkoja, sanoo Puolustusvoimien entinen komentaja ja kokoomuksen kansanedustaja Jarmo Lindberg.

Gazan ja Länsirannan palestiinalaiset ovat eläneet vuosikausia Israelin miehityshallinnon alla. Pitkään kytenyt viha on kärjistynyt jälleen tuhoisaksi yhteenotoksi, kun islamistinen äärijärjestö Hamas hyökkäsi Israeliin viime lauantaina. Lindbergin mukaan Israelin mittava ylivoima määrittää konfliktin jatkumista.

– Israelilla on komentorakenne ja isot organisaatiot eli he pystyvät keskittämään Gazaan pataljoonia ja prikaatin kokoisia osastoja. Hamasin taistelutapa on enemmän sellaista pienten osastojen sissisodankäyntiä. Israelilla on hyvin voimakas tiedustelu, raskaat panssarivaunut ja kaikkea sellaista, mitä Hamasilla ei ole.

Lindbergin mukaan Gazassa taistelua käydään nyt kortteli korttelilta. Taistelu on tarkkaa, mutta samalla hidasta, kun pitää varoa tuhoamasta infrastruktuuria.

– Ja tietysti siellä seassa on siviilihenkilöitä, Lindberg sanoo. 

Tilanne nyt: Israel valmistautuu maahyökkäykseen

Israel on tehnyt ennätysnopean liikekannallepanon vain 48 tunnissa ja keskittänyt 300 000 reserviläistä alueelle, Lindberg sanoo. 

– Kuvista näkee, kuinka he siirtävät sotapanssarivaunuja lavereille. He tekevät parhaillaan valmisteluja maahyökkäykseen.

Penttilä ei usko, että Israel voisi hävittää Hamasin lopullisesti, vaikka maa on ilmoittanut sitä tavoittelevansa. 

Yksi Hamasin päätavoitteista on palauttaa alueelle rajat, jotka siellä olivat ennen niin sanottua kuuden päivän sotaa vuonna 1967, jonka jälkeen muun muassa Gaza ja Länsiranta jäivät Israelin hallintaan. Toisaalta useat asiantuntijat ovat sanoneet, että vaikka Israel onnistuisikin hävittämään Hamasin, tilalle nousisi mitä todennäköisemmin vain uusi järjestö pyrkimyksenään vapauttaa palestiinalaiset Israelin hallinnon alta, mikäli konfliktin juurisyitä ei onnistuta ratkaisemaan.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

New Content Item (55)

Palestiinalainen mielenosoittaja heittää kiviä kohti israelilaisia sotilaita Ramallahin kaupungissa miehitetyllä Länsirannalla 8. lokakuuta 2023.

Länsimaat tuominneet, Kiinan vaikutuspiiriltä ymmärrystä

Samaan aikaan kun länsimaat ja länsimaiden liittolaiset ovat tuominneet jyrkästi Hamasin hyökkäyksen Israeliin, Venäjä, Saudi-Arabia, Kiina ja Kiinan vaikutuspiirissä olevat maat eivät ole niin tehneet, kertoo kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E. J. Penttilä.

– He ovat sanoneet, että väkivalta on valitettavaa ja täytyy päästä rauhanneuvotteluihin, mutta eivät ole tuominneet kuitenkaan suoraan, Penttilä sanoo.

– Kaikkein yllättävin on ollut Intia. Intia on tuominnut tämän suoraan ja käyttänyt sanaa terroristihyökkäys. Ukrainan sodassa Intia on ollut aidalla istuja, mutta tässä maa on lännen kanssa samalla asialla puolustamassa Israelia.

Yhdysvallat on Israelin läheinen liittolainen, mutta on nyt kiistänyt aikovansa lähettää sotilaitaan Israelin tueksi. Mitä maa oikein aikoo? Entä miksi aiempi pyrkimys rauhaan ei onnistunut, ja Hamas päätti hyökätä? Katso alta Penttilän ja Lindbergin näkemykset tilanteesta juuri nyt.

4:36img

Mitä Yhdysvallat aikoo? "Vuosikausia on hakattu päätä seinään."

Lue lisää: Länsirannan suomalaistutkija ei näe helppoa tietä ulos Israelin ja palestiinalaisten konfliktin noidankehästä

Näin Hamasin hyökkäys poikkeaa aiemmista konflikteista – "Aivan eri todellisuus, johon olemme heränneet"

Yhdysvallat ei aio lähettää sotilaitaan Israelin ja Hamasin konfliktiin

Konfliktinratkaisujärjestö CMI MTV:lle: Tämä ei ole Israelin ja palestiinalaisten välinen taisto – tähänkin saadaan ratkaisu

Tuoreimmat aiheesta

Israelin ja Hamasin sota