MTV Uutiset Tel Avivissa: "Israel iskee nyt Lähi-idän suonta" – nämä ovat sen tavoitteet

Hamasin Israelin-hyökkäyksen vuosipäivä on näkynyt Israelissa tänään muun muassa mielenosoituksina, kertoo MTV Uutisten sotakirjeenvaihtaja Niko Nurminen. Sodalle hän ei näe pikaista loppua.

Tänään maanantaina on tullut kuluneeksi vuosi siitä, kun palestiinalainen äärijärjestö Hamas teki yllätyshyökkäyksen Gazan kaistalta Israeliin. 

Hamas surmasi hyökkäyksessään lähes 1 200 israelilaista, joista suuri osa oli siviilejä. Lisäksi Hamas vei Gazaan yli 200 panttivankia, joista moni on siellä edelleen.

Hyökkäys oli Israelissa valtava järkytys, ja rajavalvonnan pettäminen sai aikaan paljon kritiikkiä.

Hyökkäyksen seurauksena Israel vannoi tuhoavansa Hamasin ja aloitti sotatoimet Gazassa. Hamasin hallitseman Gazan terveysviranomaisten mukaan lähes 42 000 ihmistä on saanut Gazassa surmansa.

Hallituksen toimiin tyytymättömyyttä

MTV Uutisten sotakirjeenvaihtajan Niko Nurmisen mukaan Israelissa on järjestetty vuosipäivän yhteydessä paitsi muistotilaisuuksia myös mielenosoituksia. Hänen mukaansa monet ovat erittäin tyytymättömiä hallituksen toimintaan – tai erityisesti siihen, mitä se on jättänyt tekemättä.

– Hallitus on saanut sodan laajenemaan, mutta panttivankeja on edelleen Hamasin kynsissä, Nurminen selvittää. 

Nurmisen mukaan Israelissa valtionjohto tekee koko ajan työtä muokatakseen mielipiteitä Israelin sotatoimille myönteiseen suuntaan. Sotaa Israel käy nyt jopa seitsemällä eri rintamalla, ja sotaväsymystä on ilmassa.

– Tänään julkaistussa Israelin demokraattisen instituutin toteuttamassa kyselytutkimuksessa taisi olla ensimmäistä kertaa niin, että enemmistö oli sitä mieltä, että sotatoimet pitäisi lopettaa. 

Tärkein syy toiveeseen olivat panttivangit.

– Inhimillinen kärsimys ja siviiliuhrit tulevat kaukana perässä, Nurminen toteaa.

Sodalle ei näy nopeaa loppua

Pikaista loppua sodalle ei Nurmisen mukaan ole näköpiirissä, sillä Israelin tavoitteet ovat vielä kaukana.

– Yksi Israelin julkilausuttu tavoite on se, että Hamasin toiminta pitää lopettaa eikä sen pidä pystyä enää tekemään iskuja Israelin vastaan. Se ei saa Israelin mukaan myöskään osallistua palestiinalaisalueiden, eli tässä tapauksessa Gazan, hallintoon millään tavalla, Nurminen kertoo.

– Lisäksi tavoite on ollut israelilaisten pääseminen takaisin pohjoisille kotiseuduilleen eli Libanonin rajan tuntumaan. Se tarkoittaa sitä, että Hizbollah pitäisi häätää sieltä, ja se on pahasti vaiheessa. 

Nurmisen mukaan myös Iranin kysymys aiheuttaa pulmia.

– Voidaan vain miettiä sitä, millainen on Israelin vastaustapa [Iranin iskuihin], kun se tulee: kuinka suurena se tulee ja yrittääkö Israel möyhentää Iranin heti niin pahasti, että Iranista ei ole enää uhkaa eikä se pysty esimerkiksi kehittämään ydintutkimuslaitoksissaan ydinasetta.

Israel "iskee nyt Lähi-idän suonta", Nurminen tiivistää.

– Se pyrkii tällä alueella ylivoimaiseksi sotilasmahdiksi, jota ei voida haastaa. 

Lue myös:

    Uusimmat