Etäosallistuminen lisääntymässä käräjillä – nyt syytettyäkin voi kuulla videoyhteydellä

49584844
Kainuun käräjäoikeuden laamanni Pekka Määttä sekä etäoikeudenkäynnissä käytettävää välineistöä Kainuun käräjäoikeudessa.Lehtikuva
Julkaistu 16.03.2019 10:11

MTV UUTISET–STT

Videoyhteyden käyttö oikeudenkäynneissä on lisääntymässä. Vuoden alussa voimaan tulleessa lakiuudistuksessa on asetettu tavoitteeksi, että yhä useampi asianosainen voi osallistua käräjäoikeuden istuntoon reaaliaikaisen videoneuvottelun avulla.

Etäosallistumisten tarvetta lisää se, että käräjäoikeuksilta on lakkautettu 14 istuntopaikkaa tämän vuoden alusta. Videokuulemisen avulla voidaan vähentää matkustamista istuntoon pitkien välimatkojen takaa.

Vuodenvaihteen lakimuutoksen jälkeen myös syytetty on voinut osallistua videoyhteyden välityksellä suulliseen käsittelyyn muutenkin kuin todistelutarkoituksessa, samoin riita-asian asianosainen, avustaja ja jopa syyttäjä. Todistajia on aiemminkin voitu kuulla etänä.

Lakimuutos koskee myös hovioikeuksia.

Etäyhteyksillä halutaan muun muassa nopeuttaa asioiden käsittelyä, vähentää matkustamista ja säästää kuluissa. Videoneuvottelua voivat ehdottaa sekä tuomioistuin että omalta osaltaan kaikki oikeudenkäyntiin osallistuvat.

– Oikeuden puheenjohtaja ratkaisee aina, onko etäyhteys soveltuva. Rankempiin rikoskokonaisuuksiin se ei todennäköisesti sovellu, arvioi suunnittelupäällikkö Raimo Ahola oikeusministeriöstä.

Etäyhteyksiä vaikka Lapista Helsinkiin

Ahola näkisi mielellään, että videoyhteyksiä hyödynnettäisiin laajalti esimerkiksi Pohjois-Suomessa, jossa etäisyydet ovat pitkiä.

– Yhtä lailla jos joku Etelä-Suomessa asuva on törttöillyt vaikkapa lomamatkalla Lapissa, tuomari voi päättää, että videokuuleminen ajaa saman asian kuin paikan päälle tuleminen. Toki jos oikeudenkäyntiin osallistuvat asuvat oikeusistuimen lähellä, videokuuleminen ei välttämättä ole tarkoituksenmukaista.

Videoyhteys järjestetään ensisijaisesti oikeushallinnon toimipaikasta muun muassa osallistujan tunnistamisen vuoksi. Koska käräjäoikeuksien kaikki toimipaikat ovat vähentyneet 57:stä 36:een, myös muille tiloille on kysyntää. Niitä voivat olla toisten viranomaisten tilat, lakitoimistot tai vaikka kunnantalot.

Etäyhteyksiä voitaisiin ottaa myös esimerkiksi Skype-ohjelmalla. Tämä edellyttää ainakin tietoturvan varmistamista.

Jatkossa suullinen näyttö saatetaan myös tallentaa videolle hovioikeuksia varten. Jos käräjäoikeudessa todistajien ja asianosaisten kuulemiset tallennettaisiin, heitä ei tarvittaisi enää paikan päälle valitustuomioistuimeen. Oikeusministeriössä valmistui juuri asiaa koskeva selvitys jatkokäsittelyä varten. 

Tuoreimmat aiheesta

Oikeudenkäynnit