Ensi perjantaina arki vaikeutuu monin eri tavoin.
Hallituksen kaavailemat työelämäkiristykset ovat herättäneet monet toimialat protesteihin.
Veturinkuljettajat poistuvat puolen vuorokauden ajaksi työpaikoiltaan kauko-, lähi- ja tavaraliikenteessä. Tämä tarkoittaa sitä, että junaliikenne on keskeytyksissä koko maassa aamukuuden ja kello 18:n välillä.
Veturimiesten Liiton puheenjohtajan Risto Elosen mukaan ensi perjantaina ennen aamukuutta liikkeelle lähtevät junavuorot ajetaan perille määräasemille, vaikka työtaistelu ehtisikin alkaa. Kun työnseisaus päättyy alkuillasta, veturinkuljettajat palaavat töihin ja illan vuorot hoidetaan normaaliin tapaan.
Lähi- ja kaukoliikenteen konduktöörejä ja VR Transpointin vaihtotyönjohtajia edustava Raideammattilaisten osasto on myös päättynyt keskeyttää työt aamu- ja iltakuuden väliseksi ajaksi.
Vaikutuksia suurimpien kaupunkien joukkoliikenteeseen
Joukkoliikenne saattaa pysähtyä Helsingissä, Turussa, Tampereella ja Oulussa. Tampereen ja Turun Seudun Linja-autohenkilökuntien yhdistykset seuraavat maanantain AKT:n hallituksen kokouksen päätöstä. Myös Oulun Seudun Autoalantyöntekijät päättävät viimeistään keskiviikkona mahdollisen osallistumisensa mielenilmaukseen. Pääkaupunkiseudun bussit ja lähijunat seisovat perjantaina aamusta iltaan eli näillä näkymin kuudesta 18:aan. Näin arvioi STT:lle Jarkko Eloranta, Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja. Metrojen ja raitiovaunujen osalta mielenilmauksen kesto selviää Elorannan mukaan myöhemmin tänään.
Kouluja ja päiväkoteja kiinni?
Kouluja ja päiväkoteja on todennäköisesti kiinni perjantaina eri puolilla maata. Yo-kirjoitukset rajataan pois mielenilmauksesta. OAJ on valmis maksamaan sakot jäsentensä osallistumisesta mielenilmaukseen. Valtion ja kuntien viranhaltijoiden poliittiset lakot ovat laittomia. OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen perustelee OAJ:n osallistumista mielenilmaukseen Kymmenen uutisissa tänään.
Sairaanhoitajat pääosin töissä, pankitkin todennäköisesti auki
Sairaanhoidossa ja sosiaalialoilla työskentelevistä mielenilmaukseen osallistuvat JHL:n Elorannan arvion mukaan vain ne työntekijät, jotka ovat vapaalla.
Ay-liikkeen suunnittelema suurmielenosoitus ei sulje pankkeja perjantaina, arvioi ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen. Malisen mukaan osa pankkien henkilökunnasta saattaa osallistua mielenilmaukseen, mutta hän ei usko, että pankit ovat kokonaan kiinni. Pro ei anna jäsenistölleen lakkokehotusta, Malinen lisää.
Suurmielenosoitus Helsingissä
Palkansaajajärjestöt järjestävät kaksi tuntia kestävän suurmielenosoituksen kello 11-13 Helsingissä. Auto- ja kuljetustyöntekijäin liitto AKT on ilmoittanut, että sen jäsenet osallistuvat mielenosoitukseen, joten he eivät työskentele tuolloin linja-autoyrityksissä, kuorma-autoyrityksissä, satamissa eivätkä lentokentillä. Yksityiskohdat selviävät huomenna iltapäivällä AKT:n hallituksen kokouksen jälkeen.
Vaikutukset lentoliikenteeseen ja valtion töihin selviävät huomenna
Lentomatkustajien kannattaa varautua perjantaina ainakin viivästyksiin. Lentoemännät, stuertit ja lentokenttähenkilökunta kertoo suunnitelmistaan huomenna.
Valtion henkilöstöä edustava palkansaajajärjestö Pardia osallistuu mielenilmaukseen. Puheenjohtaja Niko Simolan mukaan järjestö päättää huomenna keinoista. Valtion virkamiehille poliittinen mielenilmaus on laiton. Pardia miettii nyt, salliiko se jäsentensä osallistua lakkoon työajalla, ja varautuuko se siten maksamaan mahdolliset sakot. Simola sanoo, että maan hallitus on ottanut hyvin erikoiset tavat käyttöön. Hänen mielestään valtio työnantajana ja virkaehtosopimuksen osapuolena käyttää nyt välineitä, joita millään toisella työnantajalla ei edes teoriassa olisi mahdollisuutta käyttää.