Etelä-Korean presidentti julisti maahan poikkeustilan – parlamentti kumosi

1:55img
Etelä-Korean presidentti kumosi julistamansa poikkeustilan. Kymmenen uutiset kävi läpi, mistä tapauksessa oli kyse.
Julkaistu 03.12.2024 16:53(Päivitetty 03.12.2024 18:46)

MTV UUTISET – STT

Puolueiden toiminta kiellettiin ja media otetaan armeijan valvontaan. Presidentti on syyttänyt oppositiota valtion vastaisista toimista ja Pohjois-Korean kanssa vehkeilystä.

Etelä-Koreassa maan parlamenttirakennus Soulissa suljettiin, ja sen katolle on laskeutunut helikoptereita. Presidentti Yoon Suk-yeol julisti aikaisemmin maahan poikkeustilan.

Etelä-Korean parlamentti kuitenkin kumosi presidentin maahan julistaman poikkeustilan, jolla muun muassa kiellettiin kaikki poliittinen toiminta maassa.

Maan armeijan mukaan kaikki poliittinen toiminta Etelä-Koreassa oli kielletty aina paikallistasolta maan parlamenttiin saakka. Mielenosoitukset, lakot ja kokoontumiset oli niin ikää kielletty ja maan media otettiin armeijan valvontaan.

Syyttää oppositiota Pohjois-Korean kanssa vehkeilystä

Presidentin julistus oli seurausta hallituksen ja opposition äärimmilleen kärjistyneistä väleistä maan budjetin käsittelyn yhteydessä. Lisäksi presidentti on syyttänyt oppositiota vehkeilystä Pohjois-Korean kanssa.

Presidentti ei ole esittänyt todisteita väitetystä vehkeilystä.

Opposition kansanedustajat, joilla on enemmistö parlamentissa, ajoivat viime viikolla väkisin läpi merkittävästi leikatun budjettiesityksen valmistelevassa komiteassa.

Yoonin mukaan leikkaukset vaarantavat valtion keskeiset toiminnot, kuten huumeiden vastaisen työn ja puolustuksen. Presidentti syytti samalla oppositiota valtion vastaisista toimista, minkä vuoksi hänellä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin julistaa poikkeustila.

– Tulen palauttamaan maan normaaliin päiväjärjestykseen ja hankkiutumaan eroon valtion vastaisista voimista niin pian kuin mahdollista, presidentti lupasi.

Opposition mukaan presidentin julistus oli laiton. Myös Etelä-Korean päähallituspuolue vastusti poikkeustilaa.

Yoon nousi Etelä-Korean johtoon toissa vuonna äärimmäisen tiukkojen vaalien jälkeen. Hän on ollut hyvin epäsuosittu, eikä suosio ole parantunut hänen vaimoaan koskevien skandaalien myötä. Presidentin vaimoa on syytelty muun muassa lahjusten ottamisesta ja laittomasta osakekeinottelusta.

Juttua päivitetty kokonaisuudessaan 3.12.2024 kello 17.39. Kuva vaihdettu tuoreeseen kello 17.43. Juttua ja otsikkoa päivitetty 3.11.2024 kello 18.46: Parlamentin kerrotaan kumonneen poikkeustilan.
 

Tuoreimmat aiheesta

Etelä-Korea