Etelä-Korean suurin ammattiliittojen keskusjärjestö on kehottanut jäseniään yleislakkoon, kunnes presidentti Yoon Suk-yeol eroaa tekemänsä poikkeustilajulistuksen vuoksi.
Ammattiliitossa on 1,2 miljoonaa jäsentä. Se syyttää presidenttiä järjen- ja demokratianvastaisesta toimenpiteestä ja sanoo Yoonin julistaneen oman valtakautensa lopun.
Presidentti Yoon perui myöhään tiistaina maahan aiemmin julistamansa poikkeustilan, joka ehti olla voimassa vain joitakin tunteja.
Myös Etelä-Korean oppositio vaatii presidentin eroa.
– Hänen on astuttava syrjään, Demokraattisen puolueen ryhmäjohtaja Park Chan-dae sanoo.
Lue myös: Etelä-Korean presidentti lopetti poikkeustilan – oppositio syytti vallankaappaukseksi
Myöhemmin oppositiopuolue kertoi aikovansa nostaa presidenttiä ja keskeisiä turvallisuusviranomaisia vastaan kanteen poikkeustilajulistuksen vuoksi. Puolue kertoo lausunnossaan syyttävänsä presidenttiä, tämän puolustus- ja sisäministereitä sekä armeijan ja poliisin keskeisiä henkilöitä, kuten poikkeustilakomentajaa ja poliisipäällikköä.
Puolue kertoo myös vaativansa presidentille virkasyytettä.
Presidentin oma puolue suhtautuu tapahtuneeseen niin ikään vakavasti.
– Presidentin on avoimesti ja perinpohjaisesti selitettävä tämä traaginen tilanne, valtapuolueen johtaja Han Dong-hoon sanoi. Hän lisäsi, että kaikkien vastuullisten on kannettava vastuunsa.
Poikkeustila voimassa vain tunteja
Yoon joutui parlamentin pakottamana perumaan nopeasti maahan julistamansa poikkeustilan.
– Olemme vetäneet pois joukot, jotka komennettiin valvomaan poikkeustilaa. Tulemme hyväksymään parlamentin vaatimuksen ja perumme poikkeustilan hallituksen kokouksessa, presidentti sanoi aamuyöstä paikallista aikaa pitämässään televisiopuheessa.
Lue myös: Etelä-Korean presidentti julisti maahan poikkeustilan – parlamentti kumosi
Hyytävän kylmässä yössä parlamenttirakennuksen ympärillä värjöttelevät mielenosoittajat juhlivat villisti tietoa heti sen tultua julki.
Maan armeijan mukaan kaikki poliittinen toiminta Etelä-Koreassa olisi ollut poikkeustilan aikana kiellettyä aina paikallistasolta maan parlamenttiin saakka. Mielenosoitukset, lakot ja kokoontumiset olisi niin ikään kielletty ja maan media otettu armeijan valvontaan.
Presidentin julistus oli seurausta hallituksen ja opposition äärimmilleen kärjistyneistä väleistä maan budjetin käsittelyn yhteydessä. Lisäksi Yoon on syyttänyt oppositiota vehkeilystä Pohjois-Korean kanssa, mutta ei ole esittänyt siitä mitään todisteita.
Lue myös: Etelä-Koreassa kuohuu – "Diorin laukku katkaisi kamelin selän"
Yoon nousi Etelä-Korean johtoon toissa vuonna äärimmäisen tiukkojen vaalien jälkeen. Hän on ollut hyvin epäsuosittu, eikä suosio ole parantunut hänen vaimoaan koskevien skandaalien myötä. Presidentin vaimoa on syytelty muun muassa lahjusten ottamisesta ja laittomasta osakekeinottelusta.