Perustuslakituomioistuin alkoi maanantaina käsitellä Yoonin virkasyytettä. Tuomioistuimella on puolisen vuotta aikaa päättää presidentin kohtalosta.
Etelä-Korean valtapuolueen PPP:n johtaja Han Dong-hoon jättää tehtävänsä. Hän ilmoitti asiasta puoluetta edustavan presidentti Yoon Suk-yeolin virkasyytteen jälkimainingeissa.
Etelä-Korean päättäjät äänestivät lauantaina sen puolesta, että Yoon asetettaisiin virkasyytteeseen. Virkasyyte koskee kapinaa ja perustuslaillisen järjestyksen horjuttamista.
Lue myös: Etelä-Korean presidentti asetetaan virkasyytteeseen
Taustalla on viimeviikkoinen selkkaus, jossa Yoon julisti maahan yllättäen poikkeustilan.
Poikkeustila ehti olla voimassa vain tunteja ennen kuin parlamentti kumosi sen, vaikka Yoon oli lähettänyt sotilaita parlamenttiin estämään äänestystä. Parlamentin päätöksen jälkeen Yoon perui poikkeustilan.
– Pyydän vilpittömästi anteeksi kaikilta ihmisiltä, jotka ovat kärsineet poikkeustilatapauksen vuoksi, erostaan ilmoittanut Han sanoi televisioidussa lehdistötilaisuudessa maanantaina.
Tukensa Yoonin virkasyytteelle antanutta Hania ei ole yhdistetty poikkeustilafiaskoon.
Etelä-Korean perustuslakituomioistuin aloitti maanantaina käsittelyn Yoonin virkasyytteeseen liittyen. Tuomioistuimella on noin kuusi kuukautta aikaa päättää, pitääkö se virkasyytteen voimassa. Maassa on järjestettävä uudet vaalit kahden kuukauden kuluessa, jos Yoon erotetaan.
Presidentti on nykyisellään siirretty syrjään tehtävästään, ja maan väliaikaisena johtajana toimii pääministeri Han Duck-soo.
Lue myös: Biden painottaa Yhdysvaltain ja Etelä-Korean välisen suhteen vahvuutta poikkeustilafiaskon jälkimainingeissa
Poliisi otti asevoimien johtoa kiinni
Virkasyytemenettelyn lisäksi poliisilla on käynnissä oma tutkintansa presidentistä ja hänen lähipiiristään joulukuun alun poikkeustilajulistukseen liittyen. Yoon on asetettu tutkinnan ajaksi matkustuskieltoon.
Syyttäjät sanoivat sunnuntaisessa lausunnossaan, että he olivat kutsuneet Yoonin kuultavaksi kapinasyytöksiin liittyen, mutta tämä kieltäytyi noudattamasta kutsua.
Syyttäjät sanoivat lähettävänsä Yoonille toisen kutsun. Eteläkorealaisen Yonhap-uutistoimiston mukaan näin saatettaisiin toimia vielä maanantain aikana.
Yonhapin mukaan poliisi otti sunnuntaina sekä nykyisen että entisen asevoimien päällikön kiinni kapinaepäilyjen vuoksi. Syyttäjät ovat sanoneet hakevansa pidätysmääräystä myös erikoisjoukkojen komentajalle Kwak Jong-unille, jonka syytetään lähettäneen sotilaita parlamenttiin poikkeustilan yhteydessä. Erikoisjoukot ottivat dramaattisesti yhteen parlamentin henkilökunnan kanssa.
Lue myös: Pohjois-Korea voi yrittää hyötyä etelänaapurin kaaoksesta – "Kyllä he varmasti myhäilevät"
Soulissa laajoja mielenilmauksia
Etelä-Korean pääkaupungissa Soulissa on nähty poikkeustilailmoituksesta lähtien laajoja presidentti Yoonin vastaisia mielenilmauksia sekä näitä pienempiä presidentin tukijoiden järjestämiä protesteja.
Syynä presidentin toimintaan on pidetty ennen kaikkea sitä, että oppositio on pystynyt tehokkaasti estämään Yoonin esittämiä poliittisia hankkeita. Enemmistöä parlamentissa pitävän opposition ja epäsuosittuna presidenttinä pidetyn Yoonin välejä onkin kuvailtu tulehtuneiksi. Yoon syytti poikkeustilaa julistaessaan oppositiota valtion vastaisista toimista ja vehkeilystä Pohjois-Korean kanssa kuitenkaan osoittamatta todisteita vehkeilystä.
Yoon selvisi viikko sitten lauantaina järjestetystä ensimmäisestä virkasyyteäänestyksestä niukasti. Viime lauantaina järjestetyssä toisessa äänestyksessä virkasyyte sai sen sijaan vaadittavan kahden kolmasosan enemmistön taakseen.
Toisella kertaa kaikki parlamentin jäsenet osallistuivat äänestykseen. Edeltävässä äänestyksessä suurin osa hallituspuolueen edustajista poistui salista.
2:02Katso videolta, miksi kansalaiset pitävät mielenosoittamista Etelä-Koreassa tärkeänä.
Juttua päivitetty kokonaisuudessaan 16.12.2024 kello 7.57.