Presidentti Yoon Suk-yeol syöksi viime viikolla maansa poliittiseen kaaokseen yrityksellään lopettaa siviilihallinto poikkeustilalla.
Etelä-Korean poliisi kertoi keskiviikkona yrittäneensä turhaan tehdä ratsian presidentti Yoon Suk-yeolin kansliaan. Kanslian henkilökunta ja turvamiehet estivät virkavaltaa pääsemästä tiloihin.
Illalla paikallista aikaa poliisin erikoisryhmä kävi edelleen keskusteluja henkilökunnan kanssa päästäkseen sisään. Etelä-Korean tärkein oppositiopuolue syytti henkilökuntaa kapinallisten suojelemisesta ja sanoi harkitsevansa oikeustoimia näitä vastaan, jos viranomaisia ei päästetä tiloihin.
– Presidentinkanslian henkilökunta ja turvamiehet eivät suojele valtionpäämiestä, vaan kapinallista, kiivaili Demokraattipuolueen (DP) edustaja Jo Seung-lae.
Maan oikeusministeriö ilmoitti maanantaina asettaneensa presidentille matkustuskiellon.
Etelä-Korean oppositio puolestaan syytti maanantaina maan hallitsevaa puoluetta "toisen vallankaappauksen" järjestämisestä.
Kansanvalta-puolue on opposition mukaan takertunut valtaan, sillä se on kieltäytynyt asettamasta virkasyytettä Yoonille poikkeustilan julistamisesta.
Kansanvalta-puolue boikotoi lauantaina maan parlamentissa järjestettyä virkasyyteäänestystä.
Poliisivirastojen päälliköitä otettiin kiinni
Rikostutkijat ovat aiemmin ottaneet kiinni Kim Yong-hyunin, joka jätti viime viikolla tehtävänsä Etelä-Korean puolustusministerinä. Kimin sanotaan suositelleen presidentti Yoonille poikkeustilan julistamista.
Oppositiopäättäjät ovat syyttäneet Kimin vaatineen iskuja kohteisiin, joista Pohjois-Korea on laukaissut etelänaapurinsa puolelle roskia kuljettavia ilmapalloja. Kimin alaisten kerrotaan kieltäytyneen käskystä.
Kimin on väitetty myös tilanneen lennokkeja, joilla hänen uskottiin pyrkineen provosoimaan Pohjois-Koreaa konfliktiin, jota olisi voitu käyttää tekosyynä poikkeustilan julistamiselle.
Sunnuntaina kiinni otettu Kim on asetettu presidentin tavoin matkustuskieltoon, kuten on asetettu myös entinen sisäministeri sekä poikkeustilaoperaatiosta vastannut kenraali.
Kyseisessä operaatiossa parlamenttiin lähetettiin joukkoja ja helikoptereita pyrkimyksenä estää päättäjiä äänestämästä Yoonin poikkeustilaa kumoon. Tässä ei kuitenkaan onnistuttu.
Poliisin mukaan Etelä-Korean kansallisen poliisiviraston päällikkö Cho Ji-ho ja Soulin poliisiviraston päällikkö Kim Bong-sik otettiin puolestaan kiinni varhain keskiviikkona.
Lisää PPP:n päättäjiä virkasyytteen puolelle
Yoon selviytyi virkasyyte-esityksestä parlamentissa lauantaina, vaikka kymmenettuhannet eteläkorealaiset uhmasivat ulkona pakkasta vaatien hänen syrjäyttämistään.
Pienempiä mielenosoituksia on järjestetty siitä lähtien, ja mielipidemittaukset ovat osoittaneet Yoonin suosion olevan ennätysalhaisissa lukemissa.
Yoonin PPP-puolueen sisäinen työryhmä ehdotti tiistaina presidentille suunnitelmaa, jonka mukaan hän jättäisi tehtävänsä helmi- tai maaliskuussa, minkä jälkeen maassa järjestettäisiin uudet vaalit huhti- tai toukokuussa. Koko puolue ei ole kuitenkaan vielä hyväksynyt ehdotusta.
Vaikka suunnitelma hyväksyttäisiin PPP:n riveissä, ei tämä todennäköisesti estäisi oppositiota yrittämästä uudelleen asettaa Yoonia virkasyytteeseen tulevana lauantaina.
Yoonin asettaminen virkasyytteeseen vaatisi kahden kolmasosan enemmistön parlamentissa. Oppositio tarvitsisi vain kahdeksan PPP:n jäsentä äänestämään virkasyytteen puolesta.
Viime viikolla kaksi PPP:n päättäjää äänesti esityksen puolesta, ja kaksi muuta ilmoitti tiistaina kannattavansa esitystä seuraavassa äänestyksessä.
Pohjoisnaapuri soimasi Yoonin "fasistista diktatuuria"
Pohjois-Korean valtion tiedotusvälineet kommentoivat etelänaapurin poikkeustilafiaskoa ensimmäisen kerran keskiviikkona.
Valtionmediassa tapahtumia kuvailtiin järkyttäväksi tapaukseksi ja Yoon Suk-yeolia nukeksi, joka on virkasyytteen ja hallintokriisin edessä.
– (Hän) julisti yhtäkkiä poikkeustilan ja käytti epäröimättä fasistisen diktatuurinsa aseita ja veitsiä, valtionmedian kommentissa sanotaan ja tähdennetään Yoonin aiheuttaneen kaaoksen Etelä-Koreassa.
Yoon oli sanonut, että hänen poikkeustilajulistuksensa oli osittain tarkoitettu suojelemaan Etelä-Koreaa "Pohjois-Korean kommunististen voimien aiheuttamilta uhilta ja eliminoimaan valtionvastaiset elementit, jotka ryöstävät ihmisten vapautta ja onnea".
Suhteet Koreoiden välillä ovat olleet heikoimmillaan vuosiin, kun Pohjois-Korea on tehnyt kerta toisensa jälkeen ballististen ohjusten koelaukaisuja YK:n pakotteiden vastaisesti.