Etelä-Korean presidentin pidätys keskeytetty – vastassa oli ihmismuuri

1:53img
Etelä-Korean viranomaiset epäonnistuivat yrityksessään pidättää presidentti Yoon asunnoltaan.
Julkaistu 03.01.2025 05:50(Päivitetty 03.01.2025 10:03)

MTV UUTISET – STT – AFP

Etelä-Koreassa tutkintaviranomaiset ovat keskeyttäneet virkasyytteen saaneen presidentti Yoon Suk-yeolin pidätysmääräyksen täytäntöönpanon.

Viranomaiset kertovat, että päätöksen taustalla on kiistatilanne presidentin virka-asunnolla. Viranomaisilla on huoli pidätystä yrittävien työntekijöiden turvallisuudesta.

Presidentin turvallisuuspalvelu on estänyt tutkintaviranomaisia pääsemästä virka-asuntoon sisään. Aiemmin sotilaat olivat estäneet tutkintaviranomaisten etenemistä virka-asunnon alueella. Uutistoimisto Reuters kertoo, että presidentin henkilökunta muodosti viranomaisia vastaan ihmismuurin, jossa oli noin 200 henkilöä.

Virasta pidätetty Yoon julisti joulukuun alussa poikkeustilan, jota oppositio pitää vallankaappausyrityksenä. Hänet asetettiin joulukuun puolivälissä virkasyytteeseen.

Lue myös: Etelä-Korean presidentti pidätetään

Eteläkorealainen tuomioistuin antoi presidentistä pidätysmääräyksen tiistaina. Yoonin toimia tutkivat sekä syyttäjät että poliisin, oikeusministeriön ja korruption vastaisten viranomaisten muodostama tutkintaryhmä.

Yoonista on tulossa ensimmäinen istuva Etelä-Korean presidentti, joka pidätetään.

Mittava poliisioperaatio

Uutistoimisto AFP:n toimittajat kertovat, että kymmeniä poliisibusseja ja satoja poliiseja on kadulla presidentin virka-asunnon ulkopuolella. Uutistoimisto Yonhapin mukaan alueelle on lähetetty noin 2 700 poliisia ja 135 poliisibussia estämään yhteenottoja. Yoonin vastustajat ja kannattajat olivat ottaneet yhteen eilen.

Yoon on piileskellyt asunnollaan siitä lähtien, kun hänestä annettiin tiistaina pidätysmääräys. Hän on vannonut taistelevansa viranomaisia vastaan.

Tutkintaryhmän mukaan pidätysmääräyksen taustalla on huoli, ettei Yoon tee yhteistyötä viranomaisten kanssa. Viranomaiset pyysivät pidätysmääräystä sen jälkeen, kun Yoon oli kieltäytynyt kolme kertaa tulemasta kuulusteltavaksi syytteisiin liittyen.

Yoonin asianajaja on pitänyt pidätysmääräystä laittomana ja perättömänä sekä syyttää tutkintaryhmää siitä, ettei sillä ole valtuuksia tutkia presidenttiä.

Virkasyytteen käsittelyyn tarvitaan vielä tuomareita

Etelä-Korean poliittinen sekasorto jatkui, kun maan parlamentti päätti viime perjantaina panna virkasyytteeseen myös virkaa tekeväksi presidentiksi nousseen Han Duck-soon. Hän oli kieltäytynyt nimittämästä perustuslakituomioistuimen tuomareita, joiden olisi määrä saattaa päätökseen edeltäjänsä virasta erottaminen.

Maan johtoon nousi sen jälkeen valtiovarainministeri Choi Sang-mok.

Etelä-Korean perustuslakituomioistuimella on noin puoli vuotta aikaa päättää, pitääkö se Yoonin virkasyytteen voimassa.

Tavallisesti yhdeksän tuomarin perustuslakituomioistuin on tällä hetkellä kolme tuomaria vajaa. Asian viralliseen käsittelyyn tarvitaan Etelä-Korean lain mukaan vähintään seitsemän tuomaria.

Kuuden tuomarin on äänestettävä presidentin lopullisen viraltapanon puolesta, jotta se menisi läpi. Maassa on järjestettävä uudet vaalit kahden kuukauden kuluessa, jos Yoon erotetaan.

Pohjois-Koreassa seurattu tilannetta

Etelä-Korean tapahtumia on seurattu myös niemimaan pohjoisosassa. Pohjois-Korean valtiollinen uutistoimisto KCNA on uutisoinut Etelä-Korean olevan kaaoksessa ja poliittisesti halvaantunut.

KCNA on kertonut myös kansainvälisten medioiden arvostelleen sitä, kuinka Etelä-Korea on ajautunut yhä syvemmälle poliittiseen myrskyyn.

– Ennennäkemätön virkasyyte on seurannut joulukuun 3. päivän poikkeustilan julistamista Etelä-Korean nukkevaltiossa, KCNA uutisoi käyttäen termiä, jolla Pohjois-Koreassa viitataan Yhdysvaltain vaikutusvaltaan maassa.

– Presidentistä annettiin pidätysmääräys, mikä on halvaannuttanut valtion asioiden hoidon ja ennestään syventänyt sosiaalista ja poliittista kaaosta, KCNA jatkoi.

Pohjois-Korean mediassa kerrotaan vain harvoin Etelä-Korean tapahtumista.

Yoonin joulukuun alussa Etelä-Koreaan julistamaa poikkeustilaa kommentoitiin Pohjois-Koreassa vasta viikko sen jälkeen, kun presidentti oli epäonnistunut yrityksessään. Poikkeustila ehti olla voimassa vain tunteja ennen kuin parlamentti kumosi sen.

Juttu päivitetty kello 10.02 Pohjois-Korean reaktiolla.

Juttu päivitetty kello 7.54: Lisätty maininta presidentin edustajien muodostamasta ihmismuurista.

Juttu päivitetty 3.1.2025 kello 7.20: Presidentin pidätysmääräyksen täytäntöönpano on keskeytetty.

Tuoreimmat aiheesta

Etelä-Korea