Etelä-Suomen tulvavedet uhkaavat jo rakennuksia – "Muutama talo ja kellari on jo kastunut"

tulva espoo kirkkojärvi
Tulvavesi noussut Espoon Kirkkojärvellä aikaisin torstaina aamulla 12. lokakuuta 2017.Lehtikuva
Julkaistu 12.10.2017 20:24

MTV UUTISET – STT

30 milliä sadetta olisi Etelä-Suomessa liikaa, sanoo hydrologi.

Tulevan yön sademäärä määrittää, tulviiko Etelä-Suomessa loppuviikosta. Suurempia ongelmia ei pitäisi aiheutua, jos vettä sataa ennusteen mukaisesti 15–20 milliä, kertoo johtava hydrologi Bertel Vehviläinen Tulvakeskuksesta.

– Huomenna se nähdään, kun tämän sateen jälkeen on vuorokauden tauko. Lauantaina tulevat uudet sateet, mutta ne ovat tällä hetkellä aika pieniä, Vehviläinen sanoo.

Vehviläisen mukaan rajuimpien ennusteiden mukaan vettä voi sataa 30 milliä, mikä olisi osalle Etelä-Suomesta "liikaa".

– Ympäri Etelä-Suomea on tiedossa riskipaikkoja, missä vedennousu voi aiheuttaa ongelmia rakennuksille. Turunväylän alapuolella Espoon keskus, Tuusulanjärven alapuolella olisi yksi talo, joka voisi kastua. Riihimäellä vesi nousee aika voimakkaasti, jos tulee todella iso sade. Siellä se alkaisi olla ongelma. Sitten on myös joitain hajapaikkoja.

Vehviläinen kertoo, etteivät tulvat ole ainakaan vielä aiheuttaneet suuria vahinkoja rakennuksille tai teille – lukuun ottamatta Turun moottoritietä.

– Muutama talo ja kellari on kastunut. Niitä voi tulla lisää, jos tulee isompi sade kuin on ennustettu.

Vehviläisen mukaan maan pohjoisemmissa osissa ei ole huolta tulvista.

– Järvet ovat tietysti korkealla Itä-Suomessa, mutta ei sielläkään tilanne ilmeisesti muutu. Kyllä se on tämä etelärannikko, missä on satanut paljon enemmän. Kahden viikon aikana on tullut 150 milliä vettä, tämä on ihan omaa luokkaansa.

Espoossa on rakennettu maavalleja suojaamaan Espoon seurakuntien virastorakennusta, Keski-Espoon uimahallia ja lukiota, jotta vesi ei nouse rakennuksiin saakka. Pelastuslaitoksen mukaan Kirkkonummella Pilvijärven alueella on tulvia, kuten myös Siikajärvellä Luoteis-Espoossa ja Laurintiellä Vihdissä.

Lepsämänjoella ja Karjaanjoella vesi on tulvinut pelloille.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa