Suomen kaikista kaupungeista valmistellaan tulvariskikarttaa – "Kellareihinhan vesi yleensä menee"

Kova sade sai aikaan tulvan Oulussa 30. kesäkuuta 2013.
Kuvituskuva: Kova sade sai aikaan tulvan Oulussa kesäkuussa 2013.Str / Lehtikuva
Julkaistu 28.08.2017 21:47

MTV UUTISET-STT

Texasissa Harvey-hurrikaani on tuonut laajoille alueille valtavasti sateita. Joillain alueilla vettä on satanut vuorokaudessa yli 60 senttiä.

– 60 senttiä on Suomen vuosisadanta, kertoo Suomen ympäristökeskuksen (Syke) johtava hydrologi Bertel Vehviläinen.

Sykessä on parhaillaan menossa projekti, jossa kartoitetaan Suomen kaupunkien tulva-alueita. Siinä haetaan kaikista kaupungeista alueita, jonne vesi voi rankkasateiden aikana kertyä.

Projektissa mukana oleva Syken yli-insinööri Mikko Huokuna kertoo, että tämän syksyn aikana on tarkoitus tuottaa aineisto ja sen pitäisi olla alkuvuodesta kunnilla käytettävissä.

– Projektissa lasketaan pintavaluntamallilla tulva-alueita taajamissa kuntien käyttöön. Syke ei varsinaisesti tulkitse tuloksia, mutta tuottaa tulvakartan, jonka avulla kunnat voivat alustavasti arvioida tulvariskiä, sanoo Huokuna.

Mikkelissä satoi elokuun alussa yhden vuorokauden aikana 27,9 milliä ja pelastuslaitos sai toistakymmentä vahingontorjuntatehtävää tulvivista kellareista ja alikuluista.

– Kellareihinhan vesi yleensä menee, ja taloudelliset vahingot voivat olla tällöin suuria, sanoo Vehviläinen.

Esimerkiksi Porissa vuonna 2007 sattunut tulva aiheutti miljoonavahingot, Vehviläinen sanoo. Tuolloin vettä tuli kolmen tunnin aikana vähän alle 150 milliä.

Tulvariskeistä huolehtiminen on Huokunan mielestä parantunut viime aikoina.

– Tekemistä tietysti on vielä, ja kun riittävän suuri sademäärä, kuten silloin Porissa, tulee minne tahansa, niin kyllähän se tulvan aiheuttaa.
Suomen yhden vuorokauden sade-ennätys on Espoosta vuodelta 1944, juuri alle 200 milliä.

– Meidän leveysasteillamme Texasin kokoiset sateet eivät ole mahdollisia. Etelämpänä kyllä, mutta todella harvinaisia sielläkin, sanoo Vehviläinen.

Vehviläinen muistuttaa, että kaikki on suhteessa siihen, mitä yleensä sataa.

– Silloin, kun pysytään keskimääräisissä sademäärissä, niin yhteiskunta sopeutuu siihen. Mutta kun tulee tällainen erittäin harvinainen poikkeustapaus, kuten Texasissa, niin se on sitten täysi katastrofi.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa