Ethän kääri sanomalehteen – näin omenat säilyvät kuukausia

Riittävätkö hillot, pikkelssit ja omenamehut? Suomen omenaguru Anssi Krannila kertoo, kuinka säilöä omena omenana.

Omenapuiden tuoreista antimista voi nauttia pitkin syksyä ja talvea, kunhan ne poimii oikeaan aikaan ja säilöö oikein.

Osa lajikkeista säilyy jopa kuukausia.

Poimi ajoissa

Omena pitää muistaa poimia ennen täyttä kypsyysastetta.

– Tuolloin omena on normaalisti kehittynyt, mutta se on kova, ei tuoksu ja on maultaan hapahko, kertoo hortonomi, puutarhaneuvos ja Hirvensalmen taimiston perustaja Anssi Krannila.

Kerää omenat ennen kuin ne putoavat puusta.

  • Säilö vain terveet ja vioittumattomat omenat
  • Pakkaa omenat ilmavasti ja kanta ylöspäin
  • Tarkkaile omenia, kerää pilaantuneet pois joukosta
  • Syöntikypsä omena tuoksuu ja sen hedelmänliha on pehmennyt

Älä kääri sanomalehteen

Hyvä lämpötila omenoiden säilömiseen on +2–3 astetta. Nollassa asteessa omenan kypsyminen lähes pysähtyy.

Omenat kannattaa kääriä silkkipaperiin. Silkkipaperi estää veden haihtumista omenasta ja nahistumista.

Nahistumisen estämiseksi omenat kannattaa myös säilöä kosteaan paikkaan.

Krannila huomauttaa, että sanomalehteen hedelmiä ei kannata kääriä. Sanomalehti hukuttaa alleen hajun ja maun, ja jäljelle jää pelkkää painomustetta.

Säilö syys- ja talvilajikkeita

Prosessi kypsymisestä pilaantumiseen vaihtelee.

– Joillakin kesälajikkeilla tämä aika on lyhyt, joskus vain muutama viikko. Joillakin talvilajikkeilla se voi olla monta kuukautta, kertoo Krannila.

Talvilajikkeet kypsyvät varastoinnin aikana, loka-, marras-, ja joulukuussa, jotkut jopa vasta helmikuussa. Talvilajikkeet kannattaa kerätä viimeistään lokakuun alussa. Jäätyminen altistaa sadon kolhuille ja lyhentää säilymisaikaa.

Kesälajikkeet kypsyvät elokuun ja syyskuun vaihteessa, syyslajikkeet taas kypsyvät syys-lokakuussa.

Lue myös:

    Uusimmat