Nokkela säästää euroja ja poimii keittiön hittiyrtit suoraan omalta kotipihalta.
Tällä viikolla toimittajamme silmät osuivat vihanneshyllyllä huimalla yli 300 euron kilohinnalla myytäviin vuohenputkirasioihin. Monen pihalta löytyvä rikkakasvi kannattaakin opetella tunnistamaan ja hyötykäyttää itse.
Pihoilta ja lähipusikoista voi löytää monia muitakin kotikeittiöön sopivia herkkuja. Suomen kesä on valoisaa aikaa, mikä takaa yrttien korkea aromipitoisuuden.
Kokeile ainakin näitä:
- Vuohenputki (Lue juttu: Näin erotat toisistaan koiran-, vuohen- ja karhunputken)
- Nokkonen
- Voikukka
- Kumina
- Mustikanlehdet
- Koivunlehdet
Useita luonnonvaraisia yrttikasveja voi kerätä keväästä pitkälle syksyyn. Eri lajien keruuaika kuitenkin vaihtelee – varmista siis kunkin lajikkeen kohdalla oikea keruuaika.
Muistathan kuitenkin, mitä rajoituksia kerääjälle asettavat jokamiehen oikeudet? Esimerkiksi ruohomaisten yrttien kerääminen pieninä erinä kotikäyttöön on sallittua. Sen sijaan nokkosen kerääminen viikatteella leikaten on rikoslain mukaan kiellettyä.
Kerää herkut talteen näin
- Kerää yrtit ilmavaan koriin, älä muovipussiin tai sankoon.
- Pidä yrtit erillään toisistaan.
- Kerää kasvit mieluiten kuivalla ja aurinkoisella säällä. Kosteita yrttejä ei kannata kerätä, sillä ne pilaantuvat nopeammin.
- Yrttien lehdet kannattaa kerätä nuorina. Maku on sitä kitkerämpi, mitä vanhempia lehdet ovat.
- Maustekasvien lehdet kerätään puolestaan kukinnan aikaan.
- Yleensä aurinkoisilla paikoilla kasvaneissa kasveissa on enemmän aromia kuin varjossa kasvaneissa.
- Älä kerää yrttejä 50–200 metriä lähempää maantietä.
- Älä kerää yrttejä, joita et varmasti tunne.
- Jos et käytä yrttejä heti, laita ne kuivumaan poiminnan jälkeen.
Lähde: Yrttitarha.fi