Monesti kuulee sanottavan, että raskaana oleva nainen saa syödä kahden edestä. Todellisuudessa ylensyönnistä johtuva lihominen voi johtaa vakaviin ongelmiin, kuten voimakkaasti yleistyneeseen raskausdiabetekseen.
Raskaus lisää energiankulutusta, kun kohtu ja sikiö kasvavat ja äidin sydän ja keuhkot joutuvat tekemään enemmän töitä. Kahden edestä odottavan äidin ei kuitenkaan tarvitse syödä.
Raskauden ensimmäisellä kolmanneksella äidin lisäenergiantarve on noin 70 kilokaloria päivässä, kertoo Ruokatieto Yhdistys. Raskauden keskikolmanneksen aikana lisäenergiantarve kasvaa noin 260:een ja loppuraskauden aikana 500 kilokaloriin päivässä.
Liika lihominen uhkaa äidin ja lapsen terveyttä
Noin 12 kilogramman lihominen raskausaikana on hyväksi niin äidille kuin lapsellekin.
Liiallinen painonnousu sen sijaan on haitaksi molempien terveydelle, sillä kilot lisäävät äidin verenpainetaudin, raskausmyrkytyksen ja raskausdiabeteksen riskiä, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.
Veren kohonnut sokeripitoisuus välittyy sikiöön johtaen liikakasvuun, mikä puolestaan lisää sekä lapsen että äidin synnytysvaurioiden riskiä. Korkea verensokeri voi myös vaikuttaa keuhkojen kypsymiseen, ja suurikokoisella sikiöllä saattaa olla hapenpuutetta.
Raskausdiabetes kasvattaa sekä naisten että heidän lastensa riskiä sairastua myöhemmin elämässään tyypin 2 diabetekseen, metaboliseen oireyhtymään sekä valtimonkovettumatautiin.
Äidin verensokerin nousu sekä ylipaino lisäävät myös kohtukuoleman riskiä.
Lue myös: Odottaville äideille suositellun kipulääkkeen haitat vahvistuvat – käytä harkiten
Raskaus on hyvä paikka elintapamuutoksille
Raskaus voi vaikuttaa äidin syömisiin esimerkiksi mielitekojen sekä lisääntyneen ruokahalun muodossa. Jos herkuttelun oikeuttaa raskaudella, synnytyksen ja imetyksen jälkeen voi olla vaikea palata takaisin normaaliin ruokavalioon.
Yhdeksän kuukauden hällä väliä -jakson sijasta raskausaikaa kannattaa pitää hyvänä kohtana omaksua terveellisiä elämäntapoja. Vanhempien elintavoilla on merkitystä koko perheen hyvinvoinnille, sillä terveelliset elintavat opitaan jo varhaislapsuudessa.
Suomalaisessa väitöstutkimuksessa on esitetty, että raskausdiabeteksen uhatessa pitäisi syödä yhden ja liikkua kahden puolesta. Tutkimuksessa havaittiin, että raskausdiabeteksen riskiryhmään kuuluvien naisten elämäntapaohjaus auttoi heitä parantamaan ravitsemuksen laatua sekä lisäämään liikuntaa.
Raskausdiabeteksen riskitekijöitä ovat äidin ylipaino, munasarjojen monirakkulaoireyhtymä, yli 40 vuoden ikä, aiemmin syntynyt suuri lapsi sekä aiemmassa raskaudessa todettu raskausdiabetes.
Lue myös: Henna, 25, alkoi nähdä harhoja kesken raskauden, syyksi paljastui erittäin harvinainen sairaus: "Minulla kävi vain huono tuuri"
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Makea maistuu vauvoillekin. Katso videolta erään pienokaisen reaktio ensimmäiseen jäätelömaistiaiseen.
1:21
Lähteet: BBC, Ruokatieto, Punch, Diabetesliitto, THL