Raskaudenaikaisen liikkumisen huomattiin tuoreessa yhdysvaltalaistutkimuksessa vaikuttavan positiivisesti vauvan neuromotoriseen kehitykseen. Tutkijat uskovat, että raskaudenaikainen liikunta voi suojata vauvaa lapsuusajan lihavuudelta.
Terveen äidin raskaudenaikaisen liikunnan tiedetään olevan turvallista ja äidin terveyttä edistävää. Se voi vähentää raskausdiabeteksen, raskaudenaikaisen verenpaineen kohoamisen ja raskausmyrkytyksen vaaraa. Lisäksi raskaudenaikainen liikunta auttaa selviytymään raskausajan fyysisestä rasituksesta sekä nopeuttaa synnytyksen jälkeistä palautumista.
Mutta voisiko raskaudenaikaisesta liikunnasta olla hyötyä myös sikiölle?
Kysymystä pohtivat Etelä-Carolinan yliopiston tutkijat päättivät tutkia asiaa. Pienen otannan perusteella vaikuttaa, että näin todella on.
Tutkijat huomasivat äidin raskaudenaikaisen liikunnan vaikuttavan suotuisasti lapsen neuromotoristen taitojen kehittymiseen. Varhaisiin neuromotorisiin taitoihin lukeutuvat esimerkiksi lapsen kyky kannattaa päätään tukevasti sekä kyky koordinoida silmiä, käsiä ja suuta.
Lisäksi äidin raskaudenaikainen liikunta saattaa suojata vauvaa lapsuusiän lihavuudelta ja lihavuuteen liittyviltä sairauksilta, kuten diabetekselta ja sydänsairauksilta.
Lue myös: Tutkimus: Raskaana olevat naiset kuluttavat energiaa kuin huippu-urheilijat
Näin tutkimus tehtiin
Tutkimukseen osallistui yhteensä 71 raskaana olevaa naista. Osa sattumanvaraisesti valituista naisista liikkui raskautensa aikana ja osa ei. Liikunta oli kohtalaisen kuormittavaa aerobista harjoittelua, jota tehtiin valvotusti kolme kertaa viikossa.
Tutkijat huomasivat, että raskauden aikana liikkuneiden äitien vauvat olivat kuukauden ikäisinä taitavampia liikkumaan kuin liikkumattomien äitien vauvat.
Tutkijat kirjoittavat, että äidin raskaudenaikainen liikunta voisi mahdollisesti vähentää lapsuusajan ylipainon riskiä. Taitavasti liikkuvat vauvat ovat luultavasti aktiivisia lapsia. Fyysinen aktiivisuus vähentää todennäköisyyttä lapsuusajan lihavuuteen.
Lasten lihavuus on suuri ongelma Yhdysvalloissa, mutta myös Suomessa. Meillä melkein joka neljäs lapsi ja nuori on ylipainoinen.
Tulokset ilmestyivät Medicine & Science in Sports & Exercise -tiedejulkaisussa.
Lue myös: Lohdutatko vauvaasi syöttämällä? Tutkimus paljasti ikävän seurauksen
Monet liikuntamuodot sopivat myös raskausajalle
Liikunnan voi aloittaa normaalin raskauden aikana, vaikka sitä ei olisi aiemmin harrastanut. Tällöin liikuntaharrastus tulee aloittaa rauhallisesti ja jakaa liikkuminen ainakin kolmelle viikonpäivälle. Tavoitteeksi kannattaa laittaa vähintään 2,5 tuntia hieman hengästyttävää liikuntaa viikossa.
Jos on liikkunut jo ennen raskautta säännöllisesti, voi liikuntaa jatkaa kuten ennenkin. Kaikkien raskaana olevien tulee muistaa juoda riittävästi vettä liikunnan aikana.
Raskaudenaikaisiksi liikuntamuodoiksi sopivat esimerkiksi:
- kävely
- juoksu
- pyöräily
- uinti
- soutu
- hiihto
- luistelu
- tanssi
- kuntosaliharjoittelu
Sen sijaan raskauden aikana ei saa harrastaa laitesukellusta. Raskauden puolivälin jälkeen tulee välttää tapaturma-alttiita lajeja, joissa kohtu joutuu voimakkaaseen hölskyvään liikkeeseen. Tällaisia lajeja ovat esimerkiksi hyppely ja ratsastus.
Raskaudenaikainen liikunta tulee keskeyttää, mikäli ilmenee seuraavia oireita:
- verenvuoto emättimestä
- lepohengenahdistus, huimaus tai rintakipu
- kova päänsärky
- alaraajan turvotus ja kipu
- sikiön liikkeiden väheneminen
- säännöllinen kivulias kohdun supistelu
- voimakas väsyminen tai voimattomuus
Lue myös: Kaksi lasta synnyttänyt nainen raivostuttaa bikinikuvallaan: ”Vaaraksi oikeille naisille”
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.
Lähteet: Medicine & Science in Sports & Exercise, East Carolina University, ABC News, Terveyskirjasto, UKK-instituutti