Introverttiyttä pidetään ongelmana, joka kannattaa piilottaa. Sisäänpäinsuuntautunut ei kuitenkaan ole yhtään sen huonompi kuin sosiaalisempi työkaverinsakaan.
Ei viihdy juhlissa.
Ei viihdy ihmisjoukossa.
Viihtyy kotona. Itsekseen.
Sisäänpäin suuntautuneen, omassa kuplassaan elävän introvertin elämä vaikuttaa tylsältä.
– Ekstroverttien silmään introvertti voi vaikuttaa tylsältä, koska tämän maailma ei näy ulospäin. Jos introverttiä ymmärtää, hän alkaa vaikuttaa hyvin mielenkiintoiselta. Mitä kirjailijat ja elokuvaohjaajat tekevät? He näyttävät asioita, jotka tapahtuvat sisällä. Uskon, että introverttien tuotokset ovat myös ekstroverteille kiinnostavia, vaikka introvertin elämä voi näyttää tylsältä, kuvaa Linus Jonkman.
Jonkman on introvertti. Hän ei halua salata tai hävetä introverttiuttaan, jota yhteiskunta usein pitää epätoivottavana, jopa negatiivisena piirteenä.
Introverttinä ei olekaan helppo elää yhteiskunnassa, jossa sosiaalisuutta, aktiivisuutta ja kaikkien kaveruutta arvostetaan yli kaiken.
Introversion vastakohta on ekstroversio. Huomio on tärkeää ekstrovertille, ja hän onkin onnessaan seurassa, humun ja mölyn keskellä. Introvertti siis tarvitsee yksinäisyyttä, ekstrovertti seuraa. Jonkmanin kirjoittaman Introvertit – työpaikan hiljainen vallankumous -teoksen mukaan 70 prosenttia ihmisistä kokee olevansa sekä ulospäinsuuntautunut ekstrovertti että sisäänpäin kääntyneempi introvertti.
Ihminen voi kuitenkin olla myös vahvasti introvertti, ilman sosiaalisen ja menevän ekstrovertin piirteitä.
– Silloin sopii luultavasti tiettyyn, hyvin spesifiin ammattiin. Oman hyvinvoinnin näkökulmasta kannattaa luultavasti keskittyä tietynlaiseen työympäristöön tai tiettyyn rooliin.
Esimerkiksi avokonttorin tekee ongelmalliseksi se, että sisäänpäin suuntautuneella kestää kauan päästä henkisesti takaisin työmoodiin, jos hänet keskeytetään.
– Introvertti on herkkä häiriöille: yleensä hän tekee yhä asiaa kerrallaan hyvin keskittyneesti, ja tämähän on hieno ominaisuus monissa töissä. Avokonttorissa on kuitenkin tavallista, että joku tulee koputtamaan olalle tai kaksi ihmistä keskustelee pöytäsi ympärillä. Silloin hyvin introvertin ihmisen on vaikea tehdä todella hyvää työtä.
"Pidän ihmisistä niin kauan kun energiani riittää"
Jos sinun täytyy todella työskennellä, pysy kotona. Näin neuvoo ruotsalainen sanonta.
– Se on mielestäni kuvaava. Suomi ja Japani ovat luultavasti maailman introverteimmät maat. Ruotsissa esimerkiksi Ikea on muokannut normia ryhmätyön suuntaan.
Niin – entäs sitten USA? Maa, jossa tuntemattomat tulevat kehumaan kampaustasi tai toivottamaan hyvää päivää jopa ruokakaupassa?
Kuulostaa introvertin helvetiltä.
– Olen ollut USA:ssa töissä, mutta suurimman osan aikaa minulla oli oma työtila, jossa sain istua yksin. Kyse on oman ajan ja sosiaalisen ajan tasapainottelusta. Sama pätee, olit sitten introvertti tai ekstrovertti, Jonkman sanoo.
– Pidän ihmisistä niin kauan kun energiani riittää. Kunhan olen saanut olla yksin, kerätä energiaa ja ajatella, arvostan ihmisten tapaamista. Kaikki riippuu siitä, miten äänekkäitä ihmiset ovat, montako heitä on ja miten hyviä he ovat keskustelemaan. Se vaikuttaa siihen, miten kauan akkuni kestää. Olen vähän kuin läppäri: jos teet tiettyä asiaa, akku kestää kauan. Toisissa asioissa akku loppuu äkkiä. Kovaääniset ihmiset kuluttavat akkuani nopeasti.
Introverttien stereotypioita
• suosii keskiaikaisia hiustyylejä
• istuu mieluummin kotona kutomassa kissakuvioista villapaitaa kuin ravaa kokkareilla
• katsoo Star Trek -sarjaa dvd:n kommenttiraita päällä
• on muusikko, joka soittaa selkä yleisöön päin.Ekstroverttien stereotypioita
• hakeutuu Big Brotheriin
• on ottanut tatuoinnin alaselkäänsä
• selostaa puhelimeen klamydiatestinsä tuloksia täpötäydessä junassa
• ei malta olla puhumatta lempiaiheestaan: itsestään
• leposyke on kaksisataa lyöntiä minuutissa.Linus Jonkmanin teoksesta Introvertit – työpaikan hiljainen vallankumous.
Yksi poikkeus sääntöön kuitenkin on: introverttikin voi nauttia keskustellessaan monen ihmisen kanssa, jos keskusteleminen tapahtuu netissä.
– Kun käytät tekstiä, kukaan ei keskeytä. Saat sanoa ajatuksesi loppuun asti. Voit myös kertoa asioita monelle ihmiselle ilman, että sinun täytyy olla kasvokkain heidän kanssaan. Luin tutkimuksesta, jossa puhuttiin ”aidosta itsestä”. Ekstrovertit tunsivat olevansa aidoimmin omia itsejään ihmisten kanssa. Introvertit kertoivat olevansa omia itsejään tekstissä.
Introvertti kerää energiaa esimerkiksi tekemällä omia asioitaan niin, ettei hänen samalla tarvitse olla vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että täytyisi erakoitua metsämökkiin.
– Monet käsittävät yksinolon väärin, niin, että ihmisen täytyy olla täysin yksin. Yksinolo merkitsee jotakin muuta. Sitä, että löytää omaa aikaa, vaikka on muiden seurassa, Jonkman kuvailee.
– Pidän siitä, kun olen perheeni kanssa kotona ja olemme samassa huoneessa tekemässä kaikki eri asioita. Luen kirjaa, poikani käyttää iPadia, vaimoni tekee jotakin mieluisaa. Se on lohdullista, koska se merkitsee, että sinulla on ihmissuhteita, mutta samalla saat ladata akkujasi yksin.
Älä piilota itseäsi
Jonkman muistuttaa: on ok olla introvertti. Älä piilota itseäsi roolin taakse.
– Älä ajattele introverttiutta vähempiarvoisena asiana, vaan käytä sitä vahvuutena. Jos kokouksessa vaaditaan tekemään päätös yllättäen heti, introvertin ominaisuudet eivät luultavasti auta. Introvertit ajattelevat pidempään, mutta tekevät vähemmän virheitä. Itse osallistuisin kokoukseen, mutta kysyisin, voisinko lähettää mieleen tulevia ideoita vielä jälkikäteen. Tiedän, että ne ideat ovat laadultaan parempia kuin kokouksessa puhumani asiat, Jonkman sanoo.
– Pyydä informaatiota aiheesta jo ennen kokousta, jotta sinulla on aikaa prosessoida asioita, joista tulet puhumaan. Silloin puhuminen on helpompaa.
Millainen introvertti on?
• Ei samaistu ryhmiin, muodostaa mielipiteensä ja näkemyksensä itsenäisesti.
• Ei pitkästy yhtä helposti kuin ekstrovertti.
• Muut saattavat pitää introverttejä jähmeinä ja tunteettomina. Pinnan alla introvertit ovat kuitenkin hyvin tunteellisia.
•Yleensä introvertit ovat herkempiä ja neuroottisempia kuin ekstrovertit, loukkaukset saattavat kaihertaa introvertin mieltä pitkään.
•Aiempien vuosikymmenten yhteiskunnallinen normi suosi introversiota. Viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana ihanteeksi on noussut ekstrovertti käytös.Linus Jonkmanin teoksesta Introvertit – työpaikan hiljainen vallankumous.
Jos työkaverina on introvertti, hänen häiritsemistään jatkuvilla kysymyksillä tai hassunhauskoilla linkeillä kannattaa välttää. Introvertti kestää keskeytyksiä huonosti.
– Yrittäisin selvittää, miten paljon small talkia työkaveri sietää. Aamulla voi toivottaa hyvät huomenet, muttei paljon muuta. Odota, hakeutuuko työkaveri keskustelemaan kanssasi, vai onko hän tyytyväinen pelkkään aamutervehdykseen. Joillakin ihmisillä keskusteluntarve on vähäinen, he haluavat sukeltaa suoraan työhön, Jonkman sanoo.
– Jos järjestät kokouksia, kysy työtoverilta, haluaako hän tulla kokoukseen vai ottaisiko hän mieluummin pelkät muistiinpanot kokouksen jälkeen. Antaisin tämän vaihtoehdon, koska se lisää ajanhallinnan tunnetta.
Kysely
Kuvatekstit ovat lainauksia Linus Jonkmanin teoksesta Introvertit – työpaikan hiljainen vallankumous.