Etkö saa unta? Nämä viisi asiaa saattavat olla pielessä

unettomuus (1)
Unettomuus voi olla ahdistavaa.All Over Press
Julkaistu 16.12.2017 19:00

Petra Sundell

petra.sundell@mtv.fi

Nukkuminen on tärkeää oman fyysisen ja psyykkisen terveyden kannalta. Mitä muuta voi tehdä kuin laskea lampaita, jos uni ei millään tule?

Unen tarve vaihtelee yksilöllisesti. Suomalaiset aikuiset nukkuvat keskimäärin kuusi-yhdeksän tuntia yössä.

Kunnolliset yöunet korjaavat päivän rasituksista ja antavat lisää voimia ja vireyttä. Unettomuus onkin ikävä mutta yleinen vaiva, sillä siitä kärsivät altistuvat päiväväsymykselle jopa masennustiloille ja ahdistushäiriöille. Onneksi nukahtamista ja hyvää unta voi yrittää edistää myös itse.

1. Pidä rytmistä kiinni

Jokaisena aamuna, myös viikonloppuisin, kannattaa herätä samaan aikaan. Usein myös sänkyyn meneminen kannattaa ajoittaa päivittäin samoihin kellonaikoihin. Tällä tavalla kehon sisäinen kello pysyy rytmissä ja voi huomata, että illalla alkaa väsyttää aina samaan aikaan, eikä aamullakaan välttämättä tarvitse herätyskelloa.

2. Liiku päivittäin

Fyysinen aktiivisuus parantaa unen laatua. Liikunta kannattaa kuitenkin ajoittaa päiväsaikaan. Iltaisin yhdeksän jälkeen voimakasta ruumiillista ponnistelua kannattaa välttää, sillä rasittava liikunta häiritsee nukahtamista vielä noin kahden tunnin ajan.

Päivittäisellä liikunnalla voi olla huomattava merkitys nukahtamiseen ja uneen laatuun, joten vähintään kävelylenkille kannattaisi suunnata joka päivä.

3. Rauhoita makuuhuone

Makuuhuone suositellaan varaamaan vain ja ainoastaan nukkumiselle. Työasioita, tietokonetta ja puhelinta ei kannata tuoda koskaan sänkyyn, ja niiden käyttäminen kannattaa lopettaa mieluiten jo ainakin varttia ennen nukkumaanmenoa.

Sininen valo lisää valppautta, joten edes televisiota ei kannata katsoa juuri ennen nukkumaanmenoa. Sen sijaan kannattaa esimerkiksi ottaa tavaksi lukea kirjaa, jos haluaa rauhoittua vielä ennen yöunille siirtymistä.

Makuuhuone kannattaa pitää öisin pimeänä, viileänä ja hiljaisena paikkana. Sängyn ja petivaatteidenkin pitää tietysti olla mukavat ja itselle sopivat. 

4. Tarkkaile, mitä juot iltaisin

Illalla nautittujen parin viinilasillisen jälkeen alkaa kummasti väsyttää, mutta alkoholi ei todellisuudessa paranna unenlaatua vaan nimenomaan lisää unen katkonaisuutta. Alkoholin lisäksi kahvia kannattaa vältellä iltaisin, koska kofeiini piristää. Samasta syystä myös vahvaa teetä, kaakaota ja tummaa suklaata kannattaa vältellä myöhään illalla.

5. Rauhoitu

Vaikka tietokoneet, puhelimet ja työpaperit jättäisi makuuhuoneen oven ulkopuolelle, saattavat ajatukset pyöriä ympyrää päässä ja nukahtaminen tuntua mahdottomalta. Ahdistuneisuus ja stressi häiritsevät unta. 

Meditaatio voi auttaa rauhoittumaan illalla. Myös muunlaisten rentoutumisrituaalien luominen voi auttaa nukahtamaan. Esimerkiksi rentouttava kylpy tai kamomillateen nauttiminen voi luoda tutun rituaalin, joka auttaa rauhoittumaan ja rentoutumaan.

Lähteet: Terveyskirjasto 1 & 2, US News, Medical News Today

 ***

Mihin unettomuus pahimmillaan johtaa?

Unitutkija Olli Polo kertoo, ettei syytä unettomuudelle tiedetä, eikä parantavaa pilleriä ole olemassa. Unettomuudesta kärsivä Juulia valvoi pahimmillaan neljä vuorokautta putkeen ja tunsi irtautuvansa todellisuudesta.

11:00img

Tuoreimmat aiheesta

Unettomuus