Voimaharjoittelu tekee hyvää, toteaa unitutkimus.
Unettomuudesta kärsivät ikääntyneet ihmiset voivat tuoreen tutkimuksen mukaan hyötyä lihasvoimaharjoittelusta liikuntamuotona. Tutkimuksen tuloksista uutisoi CNN.
BMJ Family Medicine and Community Health -lehdessä julkaistu tutkimus oli meta-analyysi, jossa tarkasteltiin 25 tutkimusta vuosien 1996 ja 2021 välillä. Analyysissä tarkasteltiin 2170 ihmisen uni- ja liikuntatietoja. Osallistujat olivat iältään vähintään 60-vuotiaita.
– Tutkimuksen tulokset osoittavat, että voimaharjoittelu on tehokkainta. Sen perässä tulee aerobinen harjoittelu sekä voimaharjoittelun ja aerobisen liikunnan yhdistely, tutkijat kirjoittavat.
– Kaikki nämä liikuntamuodot kuitenkin parantavat unen laatua.
Lue myös: Melatoniinista löytyi uusi hyöty
Miksi kestävyysharjoittelu toimii?
CNN pyysi ulkopuolista asiantuntijaa kommentoimaan tuloksia. Lääkäri ja uneen erikoistunut psykologi Jade Wu kertoo, että kun kyse on neuvojen antamisesta parhaaseen mahdolliseen uneen, on meta-analyysityyppisellä tutkimuksella sekä vahvuutensa että heikkoutensa.
Koska tutkijat yhdistivät tietoja monista tutkimuksista ja saivat suuremman joukon vastaajia, tulokset eivät niin todennäköisesti ole puolueellisia tai sattumanvaraisia. Toisaalta jokaisessa tutkimuksessa on erilainen metodologia, joten on vaikea saada tarkkaa tietoa siitä, miten tietty harjoitusmuoto vaikuttaa uneen.
Wun mukaan käy toisaalta järkeen sekin, että voimaharjoittelua tekevät aikuiset nukkuisivat paremmin.
– Uni on elimistön palautumista päivän aikana tapahtuneesta rasituksesta, hän sanoo.
– Vastusharjoittelu kirjaimellisesti kuluttaa lihaksia, joten unta tarvitaan korjaamaan ja kasvattamaan niitä.
Uusien liikkeiden oppiminen rakentaa myös aivoihin uusia polkuja ja edistää unta, koska harjoittelemme uusia juttuja, joita opimme erilaisten univaiheiden kautta.
Tutkimuksissa on aiemmin osoitettu, että voimaharjoittelu alentaa verenpainetta, kohentaa verensokeria ja kolesteroliarvoja, tuo lisää voimaa jalkoihin, vähentää masennusta ja ahdistusta ja parantaa elämänlaatua, kommentoi toinen asiantuntija, lääkäri Shalini Paruthi, sähköpostitse CNN:lle.
Paruthi on amerikkalaisen Saint Louisin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan apulaisprofessori ja unilääketieteen ylilääkäri John Cochran VA Medical Center -keskuksessa. Hänkään ei osallistunut tutkimukseen.
Alla olevalla videolla kerrotaan, saako unissakävelijän herättää. Juttu jatkuu videon alla.
9:29MIkä on paras nukkuma-asento? Haastattelussa HUSin osastonlääkäri ja unilääketieteen asiantuntija Eemil Partinen sekä fysioterapeutti ja nukkumisergonomian asiantuntija Henri Mansukoski.
Johdonmukaisuus liikuntamuotoa tärkeämpi asia?
Uneen erikoistunut neurologi Rachel Salas on sitä mieltä, että liikuntamuotoa tärkeämpää unettomuuden kannalta voikin olla se, löytääkö ihminen sellaisen liikuntamuodon, jota hän tekee johdonmukaisesti. Salas ei ollut mukana tutkimuksen teossa.
– Vastusharjoittelu voi olla hyvä vaihtoehto monille ihmisille, koska se ei ole intensiivistä. Kaatumisriskiä ei ole, hän sanoi.
– Liikunta treenaa mieltä yhtä paljon kuin kehoa, ja tällä on myönteinen vaikutus nukahtamiskyvyn parantumiseen ja unessa pysymiseen sekä unen laatuun, hän sanoi.
Lue myös: Syvän unen puute ja unilääkkeet voivat altistaa dementialle – "Aivot eivät huuhtoudu"
Vinkkejä makoisiin yöuniin
Valtaosa kärsii joskus elämänsä aikana univaikeuksista. Yksi keino parantaa kykyä päästä unten maille, on liikunta.
Paruthi antaa muitakin vinkkejä, joilla voi edistää unensaantia.
Ensinnäkin on hyvä varmistaa, että nukkumaympäristö on unen kannalta suotuisa eli pimeä, hiljainen ja viileä. Elektroniikkalaitteita ei kannattaisi käyttää noin tuntia ennen pehkuihin painumista.
Salas suosittelee pitämään kiinni vuorokausirytmistä.
– Puhumme potilaille aina johdonmukaisesta nukkumaanmeno- ja heräämisajasta. Minä menen vieläkin pidemmälle ja kannustan heitä syömään ja liikkumaan johdonmukaisesti päivittäin, hän sanoi.
Ennen nukkumaanmenoa voi olla järkevää yrittää rentouttaa kroppaa esimerkiksi venyttelemällä ja viestiä elimistölle näin, että on aika rauhoittua.
Jotkin uniongelmat saattavat viitata lääketieteelliseen ongelmaan, kuten uniapneaan tai levottomien jalkojen oireyhtymään, Paruthi sanoi.
Jos uniongelmat kestävät yli kaksi viikkoa, kannattaa kysyä apua lääkäristä.
Katso myös video: Mitä haittaa unilääkkeistä on?
1:39Uutisaamun haastattelussa Kaisla Lahdensuo, Mehiläisen lääketieteellinen johtaja.
Lue myös:
Nämä asiat ovat myrkkyä aivoille – "Selkeitä merkkejä, että nyt jotain voi olla tiukasti pielessä"
Miksi osa vauvoista on "hyviä nukkujia"? Asiantuntijat varoittavat epärealistisista odotuksista
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähde: CNN