Eturauhassyöpään sairastunut Jukka, 60: Ottaa päähän, kun suomalaiset miehet eivät uskalla käydä kontrolleissa

Jukka Vitikka, Docrates-yhteistyö
Jukka Vitikan vointi on syöpähoitojen jälkeen hyvä. – Toki tulevat syöpäkontrollit aina jännittävät.
Julkaistu 17.10.2017 08:08

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: DOCRATES

Oululainen Jukka Vitikka, 60, sai tämän vuoden alussa tietää sairastavansa eturauhassyöpää.

Oululaisella Vitikalla ei ollut oireita, mutta hän oli käynyt PSA-testeissä säännöllisesti jo usean vuoden ajan. Vuonna 2013 arvot alkoivat sahat ylös ja alas. Häneltä otettiin lisää testejä ja yritettiin selvittää mistä on kyse. Vasta vuoden 2017 tammikuussa totuus selvisi.

– Olin yksin kotona, kun lääkäri soitti ja sanoi, että pieni kasvain on löytynyt. Sanoin siihen, että justiin joo, Vitikka muistelee.

Faktoja eturauhassyövästä:

  • Eturauhassyöpä on Suomessa yleisin miesten syöpä, johon sairastuu vuosittain noin 5 000 miestä.
  • Eturauhasen säännöllisellä PSA-testauksella oireeton eturauhassyöpä voidaan havaita yleensä jo varhaisvaiheessa.
  • PSA (prostataspesifinen antigeeni) on eturauhasen tuottama proteiini, jonka määrä veressä saadaan selville yksinkertaisella veritestillä.
  • Terveysviranomaiset eivät suosittele rutiininomaisia eturauhassyöpäseulontoja oireettomille.
  • Syöpäsairaala Docrates suosittelee kuitenkin PSA-arvon mittamista kerran vuodessa 50–75-vuotiaille. 

Hänen mukaansa tieto ei lopulta aiheuttanut kummoistakaan tunnemyrskyä, sillä hän oli osannut jo odottaa syöpädiagnoosia arvojen heitellessä vuosikausia.

Vitikka ilmoitti asiasta pian myös vaimolle.

– Vaimon suvussa on myös ollut syöpää enempi tai vähempi, niin suhtauduimme asiaan käytännönläheisesti. Että tällaista tapahtuu. 

Miehen mukaan perspektiiviä toi ennen kaikkea kymmenen vuoden takainen onnettomuus, jossa hän sai pahan aivovamman.

– Putosin katolta piipunkorjaushommissa kolmen metrin korkeudesta vuonna 2006 ja sain vaikean aivovamman ja jouduin opettelemaan uudestaan kävelemisen ja kirjoittamisen.

– Aivovamma on ollut niin kova juttu elämässä, että siihen verrattuna eturauhassyöpä ei tuntunut lopulta niin pahalta. Lisäksi syöpäuutiseen olin ehtinyt jo henkisesti varautua, kun arvot alkoivat heitellä. Sen sijaan aivovamma tuli aivan puskista, ja se oli rankkaa.

Hoito lähti rullaamaan nopeasti

Vitikan syöpä diagnosoitiin julkisella puolella, mutta hän halusi kuulla vielä niin sanotun toisen mielipiteen hoidoista ja hän kääntyi syöpäsairaala Docratesin puoleen.

– Julkisella puolella minut laitettiin jonoon. Otin yhteyttä Docratesiin, ja pyysin konsultaatiota. Siellä homma lähti hyvin käyntiin, ja aloitin hoidot heidän klinikallaan.

–  Julkiselta puolelta tuli kutsu jatkotutkimuksiin noin kuukauden päähän, mutta siinä vaiheessa oltiin hoidoissani jo pitkällä.

Tammikuun diagnoosin jälkeen Jukka Vitikalle on annettu sekä ulkoista että sisäistä sädehoitoa.

– Juuri nyt oloni on hyvä. Toki tulevat kontrollit jännittävät. Niitä on vielä tänä syksynä, ensi tammikuussa ja viimeinen ensi huhtikuussa, Vitikka kertoo.

– Ensimmäinen kontrolli oli heinäkuussa ja PSA-arvo oli pudonnut ykköseen. Docratesin syöpälääkäri Timo Joensuun kommentti oli, että hoidoille on tullut paras mahdollinen vaste.

Mitä haluat tietää syövästä?

Huolestuttaako tutkimuksissa havaittu löydös? Esiintyykö suvussasi syöpää, johon pelkäät sairastuvasi? Mietityttääkö sairastuneen läheisen saama hoito? Askarruttavatko itsessäsi havaitsemasi oireet? 

Docrates Syöpäsairaalan asiantuntijat vastasivat lukijoiden lähettämiin kysymyksiin.

Hän sanoo haluavansa kertoa sairastumisestaan avoimesti tämän haastattelun lisäksi muun muassa Facebook-sivuillaan. Vitikka sanoo osan tuttavistaan menneenkin PSA-testeihin kuultuaan hänen tapauksestaan.

– Yksi sanoma on se, että miesten pitäisi käydä PSA-testeissä. Minua suorastaan ottaa päähän se, että suomalaismiehet ovat niin saamattomia ja antavat tämän asian vaan mennä. Osa miehistä ei uskalla mennä testeihin. Mitä suomalainen mies niin pelkää?

Vitikan mielestä testeissä pitäisi alkaa käydä viimeistään silloin, kun täyttää 50 vuotta.

–  Itse aloitin testeissä käynnin 52-vuotiaana. Jos en itse olisi ollut aktiivisessa seurannassa, niin en tiedä, miten pitkälle syöpä olisi levinnyt.

Huumori auttanut rankkoinakin aikoina

Vitikka kiittelee Docratesin henkilökuntaa ammattimaisesti ja läsnä olevasta työskentelystä.

– Aina oli avuliaita ihmisiä ympärillä. Olen tämmöinen ikuinen lapsi, niin olihan se mukavaa kun paijattiin.

Myös huumori vakavan asian keskellä ilahdutti miestä, joka ei itsekään ole vakavimmasta päästä. Pienen suostuttelun jälkeen hän suostuu kertomaan tapauksen, joka sai sekä potilaan että henkilökunnan nauramaan.

– No, kun minulle annettiin sisäistä sädehoitoa ja lyötiin 19 neulaa välilihasta läpi, niin se oli aika kova operaatio. Olin salissa synnytysasennossa ja ennen operaatiota alapäästä piti poistaa karvat. Siinä sitten nuoret naishoitajat tekivät työtään ja karvojen leikkaamisen jälkeen toinen kysyi "näyttääkö tämä nyt hyvältä". Minä aloin nauraa, että eipä ole ennen kuusikymppiselle tällaista käynyt, että nuoret naiset arvioivat onko sillä hyvä perä. Hoitajat kysyivät, että "Jukka, eikö sinua ole vielä nukutettu?", johon minä että ei ole, mutta eipä tässä mitään hämminkiä, Vitikka nauraa.

Suorasukaiseen tyyliinsä hän kertoo olevansa nyt fyysiseen kuntoonsa suht tyytyväinen.

– Se on minusta hyvä, että pippeli toimii niin kuin ennenkin, enkä ole joutunut vaippoihin. Olin juuri Singaporessa ja Malesiassa lomalla ja olihan se mukavampi siellä liikkua uikkareissakin, kun ei tarvinnut vaipoissa olla.

– Voi sanoa, että loppuelämän elämänlaatu on parantunut onnistuneen hoito-ohjelman avulla.

Vitikka sanoo, että vaikka hän suhtautuu asiaan maanläheisesti ja välillä myös huumorilla, ei hän halua vähätellä eturauhassyöpää millään tavalla.

– En halua vähätellä asiaa ja olen tyytyväinen, että kävin testeissä pitkään. Epävarmuushan se on kaikkein pahinta. Parempi on saada tietää, jos sairaus on, ja sitten edetä hoito-ohjelman mukaan. Siksi sanonkin, että menkää hyvät miehet PSA-testeihin, Vitikka summaa.