Marko sai syöpädiagnoosin ennen viisikymppisiä – painava viesti muille miehille

1:43img
Uutisaamussa vieraillut Marko kertoo, miltä syöpädiagnoosin saaminen nuorena tuntui.
Julkaistu 25.12.2022 18:45
Toimittajan kuva

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Marko Yrttimaa, 56, sai seitsemisen vuotta sitten tietää sairastuneensa eturauhassyöpään. Hän toivoo, että miehet puhuisivat avoimemmin alapäävaivoistaan ja hakeutuisivat tutkimuksiin ennen kuin on liian myöhäistä.

Vuonna 2014 Marko Yrttimaalla oli kova tavoite. Mies oli päättänyt saada vatsalihaksensa esiin "sixpackiksi" ennen viisikymppisiään.

Kovan treenin tueksi Marko söi paljon proteiinia – liian paljon. Kerran jääkaapin äärellä sitten iski niin voimakas äkillinen kipu, että raavas mies vajosi polvilleen. Sairaalassa paljastui, että munuaisteihin oli muodostunut virtsakiviä.

Hoitojen yhteydessä lääkäri kysyi Markolta, oliko häneltä koskaan mitattu PSA-arvoja.

– En tiennyt, mitä se tarkoittaa. En tiennyt siinä vaiheessa edes, mitä urologi tekee työkseen, Marko muistelee.

PSA on lyhenne sanoista prostataspesifinen antigeeni. Käytännössä kyseessä on eturauhassolujen tuottamasta proteiinista. Kohonneet PSA-pitoisuudet voivat kertoa siemennestettä tuottavan eturauhasen liikakasvusta, tulehduksesta tai syövästä.

Markon PSA-arvot olivat koholla. Aluksi asia kuitattiin virtsakivillä, mutta seurantaa jatkettiin. Pitoisuudet nousivat nousemistaan. Syksyllä 2015 otetut koepalat paljastivat, että arvoja kohotti pahin mahdollinen syy: syöpä.

Diagnoosi sai nuoren Markon kiroilemaan. Miksi juuri minä?

Lue myös: Moni mies viivyttelee lääkärille menoa, vaikka eturauhassyöpään viittaavia oireita olisi: "Sairaus on siinä mielessä salakavala, että..."

Ikä ja sukurasite eturauhassyövän suurimmat riskitekijät

Eturauhassyöpä on suomalaismiesten yleisin syöpä, joka iskee tyypillisesti vanhemmalla iällä – keskimäärin 70-vuotiaana. Mutta kuten Markon tapaus osoittaa, myös nuoremmat voivat sairastua.

Alle viisikymppisenä sairastuminen voi johtua perinnöllisestä riskistä. Sukutausta onkin iän lisäksi toinen merkittävä eturauhassyövän riskitekijä. Usean lähisukulaisen eli isän tai veljen eturauhassyöpä tai lähisuvun naisten rintasyövät kertovat perinnöllisestä alttiudesta eturauhassyövälle.

Katso videolta, miten eturauhassyöpä oireilee. Juttu jatkuu videon alla.

3:00img

Tällaisia ovat eturauhassyövän oireet.

Syöpä on kuitenkin pelottava sana, eikä alapään terveys välttämättä ole se miehille tyypillisin puheenaihe. Marko ei kuullut eturauhassyövästä mitään ennen PSA-arvojen mittaamista virtsakivien hoidon yhteydessä.

– En edes tiennyt, että sellaista syöpää on olemassa.

Onneksi hoitoalalla oleva vaimo tiesi ja patisti miestään käymään tutkimuksissa. Kun vaimo ei ollut tyytyväinen Markon muistikuviin lääkärikäynnistä, hän varasi uuden ajan tullakseen mukaan ja kysyäkseen itse oikeat kysymykset.

– Ilman häntä olisin varmaan lataamossa. Kyllä hän on auttanut ja tukenut mua, Marko sanoo.

Lue myös: Seksi on syöpätabu, josta vaikeneminen kostautuu: "Toipumiseen tulee iso viive"

Syöpä palasi viimeisessä kontrollissa

marko yrttimaa syöpä

Marko puhuu avoimesti syövästä ja on koulutettu vertaistukihenkilö. Kuva Markon kotialbumista.

Syksyllä 2015 saadun syöpädiagnoosin jälkeen alkoivat hoidot. Seuraavan vuoden tammikuussa kasvain leikattiin. Hyvässä fyysisessä kunnossa oleva Marko toipui nopeasti. Viikon ajan hänen piti käyttää kateria, mutta heti sen poiston jälkeen yrittäjä riensi töihin.

Leikkaus näytti hävittäneen syövän Markon kehosta, kunnes koitti viimeinen kontrollikäynti. PSA-arvot olivat jälleen koholla. Tauti oli uusiutunut.

Sädehoidot aloitettiin yli neljä vuotta alkuperäisen diagnoosin jälkeen. Hoidot tehosivat ja vuodesta 2019 asti Markolla on ollut kädessään terveen paperit. Pelko taudin uusiutumisesta elää silti tiukassa. Tilannetta tarkkaillaan kontrollikäynneillä.

Lue myös: Miten eturauhassyöpää voitaisiin hoitaa paremmin? Taudin selättäneeltä tärkeä viesti: "Sitten kun pissa on enemmän kengänkärjillä…"

Syöpähoitojenkin jälkeen on elämää

Syöpä jättää jälkensä mieleen ja elimistöön.

Koska eturauhanen on leikattu, ei Markon elimistö enää tuota siemennestettä, mutta se ei estä erektiota tai orgasmia. Toisinaan kuntosalilla maastavetoa tehdessä housuihin saattaa hieman lirahtaa pissaa.

Näiden ongelmien kanssa kuitenkin hän voi elää – syövän kanssa ei.

Mikäli eturauhassyöpä uusiutuu toistamiseen, on Markon hoitovalikoimassa enää yksi kortti, hormonihoidot. Niitä hän ei haluaisi, mutta usko lääkekehitykseen on kova.

marko yrttimaa ja lapsenlapsi

Lapsenlapset tuovat iloa Markon elämään. Kuva Markon albumista.

Marko toivoo voivansa tarinallaan havahduttaa miehiä pitämään huolta terveydestään, kiinnittämään huomiota virtsaamisvaikeuksiin ja hakeutumaan lääkäriin ajoissa. Terveelliset elintavat, kuten kasvisvoittoinen ruokavalio, säännöllinen liikunta ja painonhallinta pienentävät eturauhassyövän vaaraa.

Jos syöpä kuitenkin iskee, on sitä sen helpompi hoitaa, mitä aiemmin se todetaan.

– Mulle on antanut voimaa se, että saan puhua tästä avoimesti. Mua ei enää haittaa se syöpä, yritän olla saarnaaja, että miehet menisivät tutkimuksiin ja pitäisivät huolta terveydestään. Puhuisivat asioista niiden oikeilla nimillä, edes vaimoille, Marko sanoo.

Juttu on uusinta heinäkuulta 2022.

Lue myös: Yleistyvän syövän katalat merkit on helppo sivuuttaa – Diana sai diagnoosin ennen kuin ehti täyttää 40: "Oireita oli paljon ennen"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Alla olevalla videolla asiantuntijasairaanhoitaja Iita Eskelinen pohtii, miksi syövän vaikutuksista seksiin vaietaan.

2:16img

KATSO VIDEO: Miksi syövän vaikutuksista seksiin vaietaan?

Osittaislähteet: Terveyskirjasto, Terveystalo

Tuoreimmat aiheesta

Syöpä