Euroopan unioni on asettanut uusia Venäjä-pakotteita. Ne kohdistuvat kolmeen Venäjän kansalaiseen ja kolmeen venäläisyhtiöön.
Pakotteiden taustalla on saksalaisen teollisuusjätti Siemensin kaasuturbiinien päätyminen Krimin niemimaalle, jonka Venäjä liitti itseensä Ukrainasta 2014. EU ei ole hyväksynyt Krimin valtausta ja on kieltänyt eurooppalaisyhtiöiltä liiketoiminnan alueella.
Venäjä ilmaisi nopeasti suuttumuksensa pakotteisiin. Maan ulkoministeriö ilmoitti olevansa syvästi harmissaan EU:n päätöksestä.
– Näemme tämän Berliinin aloitteesta tehdyn askeleen vihamielisenä ja vailla pohjaa, ministeriö sanoi ja ilmoitti Venäjän varaavan oikeuden vastatoimiin.
Siemens sai selville, että neljä sen Venäjälle myymää turbiinia on siirretty salaa Krimille. Tämän seurauksena saksalaisyhtiö ilmoitti luopuvansa vähemmistöosakkuudestaan venäläisyhtiö Interautomatikassa, johon nyt kohdistettiin pakotteita.
Venäjän ulkoministeriön mukaan pakotteet asetettiin liiketoimiin liittyvän erimielisyyden takia, joka on "politisoitu naurettavuuksiin asti". Se ilmoitti, että pakotteista mahdollisesti seuraavat taloudelliset tappiot Siemensille ja muille Venäjällä toimiville saksalaisyhtiöille ovat EU:n ja Saksan hallituksen harteilla.
Yksi pakotelistalle joutuneista on Venäjän varaenergiaministeri Andrei Tsherezov. Pakotteet tietävät varojen jäädytystä ja matkustuskieltoa.