Suomalaiset EU-vaikuttajat pelkäävät Suomen ajautuvan Euroopan unionissa marginaaliin passiivisen EU-politiikan takia.
Suomen entinen EU-suurlähettiläs Jan Store ja EU-komissiossa pitkään työskennellyt Taneli Lahti pitävät todennäköisenä, että EU:n kehityksestä on tulossa aiempaa eritahtisempaa.
Suomelta vaaditaankin heidän mielestään aktiivisuutta, jotta maa pysyy päätöksenteon ytimessä. Liian moneen aloitteeseen ei kannata vastata kielteisesti tai Suomi löytää itsensä ajan kuluessa sellaisesta passiivisten EU-maiden joukosta, johon se ei halua kuulua.
Store toimii nykyään Milttonin Brysselin toimitusjohtajana ja Lahti Elinkeinoelämän keskusliiton EU-edunvalvonnan johtajana.
Brexitin, vaaliruuhkan ja populismin keskellä EU juhlii tänä vuonna Rooman sopimuksen 60-vuotispäivää. Unionin perustan syntymistä muistetaan maaliskuun lopussa Roomassa, jossa 27 jäsenmaata antavat julistuksen EU:n tulevaisuudesta.
Rooman julistus on poliittinen tahdonilmaus, joka saattaa jäädä lopulta melko ympäripyöreäksi. Paljon konkreettisempi vaikutus on Hollannin, mutta varsinkin Ranskan ja Saksan sekä ehkä myös Italian vaaleilla.
Lahden mielestä Suomi ei ole tähän mennessä osallistunut kovinkaan aktiivisesti EU:n tulevaisuutta ja visiota koskevaan keskusteluun. Hän huomauttaa, että keskustelua ei käydä vain Brysselissä, vaan myös kahdenvälisissä tapaamisissa muissa Euroopan pääkaupungeissa.
– Suomi hoitaa etujen ajamisen ihan ryhdikkäästi ja kunnolla, mutta pidemmän aikavälin visiointi ja keskustelu Suomen paikasta Euroopassa on vielä edessä.