Euroopan unionilla on edessään joukko elämän ja kuoleman kysymyksiä, joihin etsitään alkavalla viikolla kuumeisesti vastauksia.
EU-maiden johtajat kokoontuvat tiistaina huippukokoukseen Brysseliin, jossa neuvotellaan Britannian EU-eron toteuttamisesta. Samalla jäljelle jäävien 27 maan on pohdittava, mihin suuntaan EU:ta kehitetään, jotta unionin tuhoava lumipalloefekti voidaan välttää.
Avainkysymys on, miten palauttaa yhteys niihin, jotka ovat menettäneet uskonsa unioniin. Britannian äänestystulosta selittää pitkälti syvä epäluottamus, jota etenkin taantuvien teollisuusalueiden vanhempi väestö kokee poliittista eliittiä ja Brysseliä kohtaan. Sama ilmiö näkyy vahvasti muissakin jäsenmaissa.
Epäluottamus kumpuaa EU:n vaikeuksista vastata viime vuosien kriiseihin, kuten euroalueen ongelmiin ja massiiviseen muuttoliikkeeseen.
– Ensi tiistaina ja keskiviikkona meidän on käytävä avoin ja rehellinen keskustelu siitä, miten voimme vastata tehokkaammin ihmisten huoliin Euroopassa, sanoi EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker Bild-lehdessä Britannian äänestystuloksen selvittyä.
Katse olennaiseen
Viikonloppuna EU-maat kävivät jo eri kokoonpanoilla keskustelua unionin tulevasta suunnasta. Viesti on, että EU:n pitää keskittyä entistä vahvemmin olennaiseen. EU-maiden pitäisi pystyä viestimään paremmin, miten unioni hyödyttää kansalaisia. Britannian kansanäänestyskampanjoinnissa myönteiset viestit olivat pahasti hukassa.
Sisäisen turvallisuuden lisääminen ja terrorismin torjunta on yksi osa-alue, josta haetaan uutta moottoria EU:n yhteistyölle. Suomi on ollut Ranskan ajamassa hankkeessa aktiivisesti mukana.
Kokouksesta ei odoteta valmiita vastauksia unionin tulevasta suunnasta.
– Kuka tahansa, joka väittää tietävänsä, mikä EU:ssa on vialla ja miten korjata se, ei kerro totuutta. Se on pitkä prosessi, sanoi korkea EU-lähde sunnuntaina Brysselissä.
Huippukokouksessa ison roolin saa Britannian eron käytännön toteutus. Cameronilta ei odoteta vielä ilmoitusta eroprosessin käynnistämisestä. EU:n johto on patistanut Britanniaa asiassa, jottei epävarmuus pitkittyisi.
EU-maiden pääkaupungeista löytyy kuitenkin Brysseliä enemmän ymmärrystä siihen, että Britannian pitää ensin setviä omaa sisäpoliittista sekasortoaan.
Onko peruutusvaihdetta?
Brexit-jälkipyykissä on herännyt epäilyksiä siitä, toteutuuko ero lopulta lainkaan. Skotlannin itsenäisyyspuolueen johtajan Nicola Sturgeonin mukaan Skotlannin parlamentti voi yrittää käyttää asiassa veto-oikeuttaan. Ajatuksen juridinen pohja on kyseenalaistettu.
Huippukokousta valmisteleva lähde tyrmää ajatuksen peruutusvaihteesta.
– Odotamme Britannian hallituksen kunnioittavan äänestystulosta. Se on ainoa oletus, jonka pohjalta työskentelemme.
Eduskunnan suuren valiokunnan puheenjohtaja Anne-Mari Virolainen (kok.) pitää positiivisena sunnuntaina eri tahoilta tulleita näkemyksiä, joiden mukaan eroasiassa pitäisi edetä rauhallisesti.
– On tärkeää kuunnella, millaista kumppanuutta britit haluavat. Toivovatko he esimerkiksi Norjan tai Sveitsin kaltaista kumppanuutta? hän sanoo.
Keskiviikkona kokous jatkuu 27 jäsenmaan voimin ilman Britanniaa. Ulkopoliittisen instituutin johtajan Teija Tiilikaisen mukaan kokous on luonteeltaan ennen kaikkea tunnelmaa nostattava.
– Jäsenmaat valavat uskoa siihen, että integraatio voi edetä ilman Britanniaakin.