EU-huippukokous elpymisvälineestä ja monivuotisesta budjetista venyy tälle päivälle. Johtajien työillallinen päättyi Suomen aikaa puolenyön jälkeen ja yhteiseen pöytään palataan alkuiltapäivästä.
MTV Uutiset aiemmin: Sovun etsiminen EU:n rahaneuvotteluissa jatkuu – kompromissiehdotuksessa on pienennetty tukien määrää
Perjantaina alkaneesta huippukokouksesta oli kaavailtu alun perin kaksipäiväistä, mutta venymistä pidettiin jo ennakkoon mahdollisena, sillä jäsenmaiden väliset keskustelut 750 miljardin euron elpymispaketista ja monivuotisesta budjetista ovat vaikeita ja aikaavieviä.
Eilen suuri osa päivästä kului siihen, että Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel kävi neuvotteluja jäsenmaiden kanssa erilaisissa pienemmissä kokoonpanoissa.
Iltakymmeneltä Suomen aikaa johtajat kokoontuivat yhteiselle illalliselle, jossa keskusteltiin mediatietojen mukaan EU-varojen kytkemisestä oikeusvaltioperiaatteiden noudattamiseen.
Budjettiin sisältyvä oikeusvaltiomekanismi on Suomelle ja monelle muulle jäsenmaalle tärkeä tavoite. Kuitenkin julkisessa tiedossa on, että Unkari hangoittelee oikeusvaltiokytkyä vastaan.
STT:n tietojen mukaan heti illallisen jälkeen keskusteluita jatkettiin jälleen pienemmässä kokoonpanossa, jossa myös Suomi oli mukana.
Elpymispaketin tukiosuutta viilattiin
Eilisen keskustelut perustuivat kompromissiehdotukseen, jonka Michel antoi jäsenmaille aamulla. Siinä 750 miljardin euron elpymispaketissa muutettaisiin tukien ja lainojen suhdetta niin, että tukia olisi 50 miljardia euroa aiemmin kaavailtua vähemmän ja lainoja vastaavasti enemmän.
Näin 750 miljardista eurosta jaettaisiin jäsenmaille 450 miljardia tukina ja 300 miljardia lainoina, kun aiemmin suhde oli 500 miljardia tukina ja 250 miljardia lainoina.
Ehdotuksessa oli myös viilattu yksityiskohtia muun muassa siitä, millä tavalla elpymisvälineen varat jakautuvat eri ohjelmiin.
Michelin ehdottamat muutokset eivät kuitenkaan sellaisenaan riittäneet tyydyttämään niin sanotun nuukan nelikon ja Suomen vaatimuksia. Suomi, Hollanti, Itävalta, Ruotsi ja Tanska ovat ajaneet elpymispaketin pienentämistä ja lainapainotteisuuden merkittävää lisäämistä. Michelin odotetaan antavan vielä tänään uuden kompromissiehdotuksen, jonka pohjalta pyritään liikkumaan lähemmäs sopua.
Paineita sovun saavuttamiselle ennen lomia
Neuvottelujen venymisen kolmanteen päivään voi katsoa kertovan siitä, että puheenjohtaja Michel näkee kompromissin mahdollisuuden siintävän horisontissa.
Paineita ratkaisun löytämiselle olisi, sillä esimerkiksi Saksan liittokansleri Angela Merkel on painottanut, että rahasopu olisi saavutettava ennen elokuun kesälomakautta.
Yhteisymmärryksen löytämisessä on kuitenkin vaikeutensa: rahapäätöksiin vaaditaan 27 jäsenmaan yksimielisyyttä.
Saksalainen neuvottelulähde arvioi eilen jälkeen, ettei sovun löytymistä sunnuntaina voi pitää varmana. Neuvottelujen jatkaminen vaikutti kuitenkin hyödylliseltä, sillä jäsenmailla on halua saada ratkaisu aikaan.
Huippukokouksessa neuvotellaan varsin mittavista rahasummista, sillä 750 miljardin euron elpymisvälineen ohella sovittavana on EU:n monivuotinen budjetti, jonka kokonaistasoksi vuosille 2021–2027 on ehdotettu noin 1 074 miljardia euroa.