EU hyväksyi metsätalouden ilmastoluokittelun – 13 maata vastusti, Suomen metsäteollisuus pettyi

4:04imgLumettomat talvet ja tulivat pellot – näin ilmastonmuutos näkyy Suomessa: "Eliöstö ei ole sopeutunut näin nopeisiin muutoksiin"
Julkaistu 09.12.2021 17:50

MTV UUTISET–STT

EU-maat ovat hyväksyneet taksonomian eli sijoituskohteiden ilmastoluokittelun kriteerit eri toimialoille. EU julkaisi muun muassa metsätaloutta koskevat kriteerit virallisessa lehdessään.

Luokittelua vastusti 13 maata. Suomen lisäksi esimerkiksi Ruotsi ja Ranska halusivat kaataa ehdotuksen.

Taksonomiassa komissio määrittelee sijoittajille, mitkä hankkeet ovat kestäviä ilmaston kannalta. Tämän toivotaan edistävän ilmastotavoitteiden saavuttamista.

Metsätalouden lisäksi ydinvoiman ja maakaasun luokittelu on herättänyt närää muutamissa jäsenmaissa.

Metsäteollisuuden mukaan taksonomia tuo mukanaan lisääntyvän hallinnollisen taakan yrityksille ja metsänomistajille ilman perusteltavissa olevia hyötyjä ilmastolle, järjestö kertoo tiedotteessaan.

– EU-maiden hyväksymä esitys kestävän metsänhoidon ilmastotaksonomiakriteereiksi on kaikkinensa epäonnistunut. Sekava ja monitulkintainen kokonaisuus johtaa turhaan byrokratiaan ilman mainittavia etuja, Metsäteollisuus painottaa.

Järjestön mukaan komission esityksessä ei huomioida nykyisen kestävän ja aktiivisen metsätalouden ilmastohyötyjä. Sen sijaan uhkana on metsänomistajien passivoiminen, Metsäteollisuus arvostelee tiedotteessaan.

– Myös Ruotsi vastusti päätöstä eli komission ehdotukseen suhtautuivat kriittisesti juuri ne maat, joissa metsätalouden kestävyyteen panostetaan pitkäjänteisesti osana arjen metsätaloutta ja joissa metsäsektorilla on suuri merkitys hyvinvoinnin rakentajana.

Luonnon monimuotoisuuskriteerit vuorossa seuraavaksi

Komission on määrä jatkaa työtään muiden taksonomiakriteerien osalta. Seuraavaksi vuorossa ovat luonnon monimuotoisuutta koskevat kriteerit. Asiantuntijaryhmän lopullista esitystä odotetaan talvella.

Kysymys Suomen suhtautumisesta taksonomiaan on jakanut hallituksen rivejä. SDP, keskusta ja RKP ovat vastustaneet säädöstä. Vihreät ja vasemmistoliitto ovat puolestaan olleet säädösehdotuksen kannalla.

Tuoreimmat aiheesta

EU