EU ja Turkki jatkavat yhteistyön hieromista pakolaiskriisin hoidosta Turkin pääkaupungissa Ankarassa huomenna. Komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans matkustaa Ankaraan neuvottelemaan asiasta.
EU tarvitsee Turkin apua pakolaiskriisissä, sillä iso osa turvapaikanhakijoista tulee Eurooppaan Turkin kautta. EU-maat ovat luvanneet tukea Turkkia noin miljardin euron edestä, jotta maa voisi huolehtia paremmin sen alueella olevista pakolaisista.
Rahallinen apu ei kuitenkaan riitä Turkille, sillä yhteistyön vastineeksi se haluaa omille kansalaisilleen viisumivapauden EU-alueelle. Turkki on ainoa EU-jäsenehdokas, jolla ei ole viisumivapautta EU:hun.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan vieraili eilen Brysselissä tapaamassa EU-johtoa. Komissio julkistaa iltapäivällä tapaamiseen liittyvän asiakirjan EU:n ja Turkin yhteistyöaikeista. Keskeistä on se, miten Kreikan ja Turkin välisen rajan valvontaa voitaisiin tehostaa.
– Katseemme kohdistuu selvästi Kreikkaan, sanoi komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker tänään Strasbourgissa.
Rajan valvonta on vaikeaa, koska Turkin ja Kreikan välillä on paljon pieniä saaria, joiden kautta turvapaikanhakijat pyrkivät EU:hun. Euroopan rajavalvontavirasto Frontex on pyytänyt EU-mailta satoja rajavalvojia lisäavuksi Kreikkaan. Ilman Turkin apua rajavalvontaa on kuitenkin hankala tehostaa.
Turkin toiveita vaikea sivuuttaa
Presidentti Erdogan korosti eilisen vierailunsa aikana, että maa kantaa jo suuren vastuun pakolaiskriisin hoidosta. Turkissa on noin kaksi miljoonaa turvapaikanhakijaa, mikä on moninkertainen määrä EU:hun verrattuna.
Julkisuuteen vuotaneiden tietojen mukaan EU tarjoutuisi ottamaan vastaan 500 000 turvapaikanhakijaa Turkista. Brysselin EU-lähteiden mukaan esitys ei ole ollut neuvotteluissa pöydällä. Näin suuren määrän jakamisesta olisi vaikea löytää sopua EU-maiden kesken.
EU haluaa ennen muuta kohentaa Turkin pakolaisleirien olosuhteita, jotta niistä ei lähdettäisi niin helposti EU-maihin.
Erdogan puolestaan haluaisi perustaa Pohjois-Syyrian rajalle kansainvälisen turvavyöhykkeen syyrialaisia pakolaisia varten. EU suhtautuu ajatukseen nihkeästi, koska sen toteuttaminen käytännössä olisi hyvin vaikeaa.
– Tällaiseen ratkaisuun tarvitaan YK:n turvallisuusneuvoston päätös, sanoi EU-parlamentin puhemies Martin Schulz eilen Erdoganin tavattuaan.
EU on kuitenkin valmis keskustelemaan turvavyöhykkeestä, koska ajatuksen tyrmääminen heti alkuunsa heikentäisi unionin omien tavoitteiden saavuttamista.