Putin ja Xi purnasivat rokotteidensa kohtelusta länsimaissa.
Johtavien talousmahtien G20-huippukokous on antanut tukensa suunnitelmalle määrätä viidentoista prosentin minimivero suurimmille ylikansallisille yhtiöille, kertoo Yhdysvaltojen valtiovarainministeri Janet Yellen Roomassa.
– Kaikkien G20-maiden johtajat ovat antaneet tukensa historialliselle sopimukselle kansainvälisestä verotuksesta, joka sisältää maailmanlaajuisen minimiveron ja jonka avulla haitallinen yritysverokilpailu saadaan loppumaan, Yellen kiitteli.
Talousjärjestö OECD:n välityksellä neuvoteltuun veroratkaisuun on ilmoittautunut 136 maata, jotka edustavat yli 90:tä prosenttia maailman bkt:sta.
Minimiveron on määrä astua voimaan 2023, mutta sen toteutuminen ei ole kiveen hakattu. Sopimus on herättänyt kiivasta vastarintaa Yhdysvaltojen kongressissa.
Uudistuksen ensimmäinen periaate on, että yrityksiä tulee verottaa siellä missä niiden voitot syntyvät, eikä siellä missä niillä on pääkonttorinsa.
Tapaamisessa ei sitä vastoin ole saavutettu edistystä ilmastokysymyksissä, vaikka paine on kovaa ennen sunnuntaina alkavaa Glasgow'n ilmastokokousta.
Isäntämaa Italia haluaisi G20-maiden ilmaisevan yhtenäisen tukensa Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteelle, että ilmaston lämpeneminen pitäisi rajoittaa 1,5 asteeseen. Tästä ei kuitenkaan näyttänyt syntyvän yksimielisyyttä.
G20-maat tuottavat kolme neljäsosaa maailman kasvihuonekaasupäästöistä. Kokouksen ulkopuolella sadat aktivistit osoittivat mieltään vaatien tiukempia toimia.
70 prosentin rokotusaste tavoitteeksi
Kokouksessa käsiteltiin myös yhä riehuvaa koronaviruspandemiaa. Italian pääministeri Mario Draghi kehotti G20-maita varmistamaan, että 70 prosenttia maailman väestöstä on rokotettu koronaa vastaan ensi vuoden puoliväliin mennessä.
– Olemme hyvin lähellä saavuttaa (Maailman terveysjärjestö) WHO:n tavoitteen rokottaa 40 prosenttia maailman väestöstä vuoden 2021 loppuun mennessä. Nyt meidän pitää tehdä kaikkemme, jotta pääsisimme 70 prosenttiin vuoden 2022 puoliväliin mennessä, hän sanoi avauspuheenvuorossaan.
Venäjän presidentti Vladimir Putin osallistui kokoukseen videoyhteydellä ja valitti venäläisten rokotteiden kohtelusta. Putinin mukaan monet maat jäävät vaille tarvitsemiaan rokotteita, koska rokotteita ja rokotustodistuksia ei hyväksytä vastavuoroisesti.
– Syynä tähän on epärehellinen kilpailu, protektionismi ja joidenkin G20-maiden haluttomuus vastavuoroiseen tunnustamiseen, Putin sanoi.
Venäjällä kehitetty Sputnik-rokote ei ole saanut käyttölupaa EU:ssa eikä Yhdysvalloissa. Monet maat ovat torjuneet venäläisen rokotteen, koska sen turvallisuudesta on esitetty epäilyjä.
Myös Kiinan presidentti Xi Jinping vaati puheenvuorossaan länsimaita hyväksymään kiinalaiset rokotteet.