Euroopan komissio esittää vuoden jatkoaikaa digitaalista koronatodistusta eli koronapassia koskevalle lainsäädännölle. Nykyisen lainsäädännön määräaika umpeutuu kesäkuun lopussa.
Määräajan pidentäminen mahdollistaa koronatodistuksen käytön matkustamisen ja vapaan liikkuvuuden takaamiseksi jatkossakin EU:n sisällä. EU-jäsenmaat ovat saaneet itse päättää siitä, ottavatko ne koronapassia käyttöön myös kansallisella tasolla.
EU:n koronatodistuksella pystyy osoittamaan, että on saanut koronarokotuksen, negatiivisen testituloksen tai että on toipunut koronaviruksen aiheuttamasta taudista.
Komission mukaan määräajan jatkaminen on tarpeen, koska tällä hetkellä ei voi arvioida varmaksi, miten tautitilanne kehittyy. Määräajan pidentäminen vaatii hyväksynnän EU-maita edustavalta neuvostolta ja EU-parlamentilta.
Koronapassin käytössä vaihtelua
Koronapassin käytössä kansallisella tasolla on ollut vaihtelua EU-maiden välillä. Suomessa koronapassi otettiin syksyllä käyttöön koronarajoituksista vapautumisen välineenä, mutta sen käyttö ollut jäädytettynä joulukuun lopusta.
Hallituksen keskiviikkoisten neuvottelujen yhteydessä kerrottiin, että koronapassia ei oteta uudelleen käyttöön.
– Tällä hetkellä meillä ei ole oikeudellisia edellytyksiä ottaa passia uudelleen käyttöön. Se on yksittäisen kansalaisen perusoikeuksien rajoittamista. Jos se ei ole välttämätöntä, sitä ei voida tehdä, sanoi pääministeri Sanna Marin (sd.) keskiviikkona.
Marinin mukaan sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) että oikeusministeriö ovat arvioineet, että passin käyttöönotto ei olisi perusoikeuksien näkökulmasta välttämätöntä eikä epidemiologisesti perusteltua.