Eduskunta on hyväksynyt koronapassin käyttöönoton edellyttämät tartuntatautilain muutokset. Muutokset hyväksyttiin äänin 105–33. Näin ollen koronapassi tulee voimaan keskiyöllä. Koronapassista hyötyy valtaosa, mutta yhä on niin sanottu väliinputoajien ryhmä, joka ei koronapassia saa.
Koronapassi eli EU:n digitaalinen koronatodistus mahdollistaa sen, että tiettyjen tilojen aukioloaikoja voi pidentää ja tilaisuuksien yleisömäärää suurentaa, jos osallistujat näyttävät sisäänpääsyn yhteydessä koronapassin. Todistus siis toimii vaihtoehtona koronarajoituksille.
Jotta hyväksyttävän koronapassin saa käyttöönsä, edellytyksenä on kahden rokotteen rokotesuoja, todistus sairastetusta koronataudista tai 72 tunnin sisällä saatu negatiivinen testitulos.
Näiden lisäksi löytyy kuitenkin joukko niitä ihmisiä, jotka eivät ilman tuoretta negatiivista koronatestitulosta pääse koronapassia edellyttäviin paikkoihin.
– Jos on aiemmin kuin kuuden kuukauden sisällä sairastanut koronaviruksen aiheuttaman taudin ja on saanut yhden rokoteannoksen, silloin ei valitettavasti ole mahdollista saada koronapassia, selventää sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho (kok.).
Laihon mukaan tämän niin sanotun väliinputoajien ryhmään kuuluvilla tulisi olla mahdollisuus saada rokotepassi.
Väliinputoajiin kuuluvat Laihon mukaan myös EU:n ulkopuolelta tulevat matkustajat, vaikka heillä olisi täysi, kahden rokotteen rokotesuoja.
– He pääsevät kyllä maahan, mutta eivät pääse täällä käyttämään niitä palveluita, joita muut voi koronapassilla.
– Lisäksi ovat he, jotka eivät terveydellisistä syistä voi koronarokotetta voi ottaa. Heitä on toki alle yksi prosentti, mutta on epäoikeudenmukaista, että he eivät voi koronapassia saada.
Kiire syynä
Laihon mukaan väliinputoajien ryhmä on päässyt syntymään, koska lakimuutos koronapassin käyttöönotosta on valmisteltu nopealla aikataululla. Tämän lisäksi tietojärjestelmämuutokset vievät aikaa.
– Näille joillekin ryhmille pitäisi vaikkapa henkilötyövoimin pystyä tekemään merkintöjä omakantapalveluun, jotta heilläkin olisi mahdollisuus koronapassiin.
Rivakasta lakimuutoksen valmistelusta johtuvat puutokset koronapassissa pitäisi Laihon mukaan korjata varsinkin, jos muokatun tartuntatautilain voimassaoloaikaa pidennetään.
Koronapassi on voimassa tämän vuoden loppuun asti, mutta Laiho uskoo koronapassille olevan tarvetta myös ensi vuonna.
– Kun katsoo näitä tartuntalukuja tällä hetkellä, niin tarvetta sille yli vuodenvaihteen todennäköisesti on. Valmistautuminen siihen tilanteeseen on järkevää.
5:21