Suomessa vieraillut EU-komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans korostaa, että suomalaiset päättävät itse, miten metsiään hoitavat. Timmermans kuitenkin neuvoo kuuntelemaan tutkijoiden neuvoja. Timmermans vietiin Suomen vierailullaan tutustumaan metsään. EU:n valmistelussa on tällä hetkellä useita metsiin ja ilmastoon liittyviä säädöksiä.
EU-komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans tutustui eilen suomalaiseen metsään Sipoossa. Näkökulmiaan pääsivät esittelemään niin MTK:n, metsäteollisuuden kuin ympäristöjärjestöjenkin edustajat. Lisääntyneet hakkuut ja pienentyvä hiilinielu olivat esillä.
– Minun neuvoni on, että kuunnelkaa tutkijoita. Kootkaa sitten yhteen kaikki osapuolet ja tehkää suunnitelma. Ajattelen, että suomalaiset tietävät paremmin kuin kukaan muu, miten metsiä on hoidettava. Tällä hetkellä ongelma on olemassa, mutta se voidaan ratkaista. Uskon, että ilmastopaneelin esittämät toimenpiteet voivat auttaa ongelman ratkaisemisessa, pohtii Timmermans MTV Uutisten haastattelussa.
"On aina mielenkiintoista päästä kentälle"
Timmermans on selvästi tyytyväinen metsäretkeensä.
– Oli kiinnostavaa nähdä, miten metsänomistaja hoitaa metsäänsä niin, että turvaa tuotot pitkällä aikavälillä. Oli myös kiinnostavaa nähdä, miten luonto reagoi myrskyyn ja miten se vaikuttaa metsään. On aina mielenkiintoista päästä kentälle ja nähdä ihmisten arkielämää, kiittelee Timmermans.
"Ihmiset eivät ole tyhmiä"
Timmermans puolustaa voimakkaasti EU:n ilmastotavoitteita eikä usko, että nousevat polttoaineiden ja sähkön hinnat kääntävät kansalaiset niitä vastaan.
– Kunnianhimoiset ilmastotoimet, joita esitämme, kuten uusiutuvaan energiaan siirtymisen nopeuttaminen tai aurinkopaneelien asentaminen koteihin, pienentävät merkittävästi ihmisten energialaskuja. Ihmiset eivät ole tyhmiä. He tietävät, että meidän on tehtävä tämä. He tietävät, että ilmastokriisi ei katoa mihinkään. Venäjä pysyy uhkana ja meidän täytyy saada tämä siirtymä tapahtumaan nyt, perustelee Timmermans.
"Köyhimpiä on tuettava"
Vähävaraisille EU lupaa tukitoimia.
– Tarvitsemme sosiaalista ilmastorahastoa, jotta voimme tukea ihmisiä energiaköyhyyttä vastaan ja antaa heille heidän tarvitsemaansa tukea, esimerkiksi tukea asuntoremontteihin, päästöttömään liikkumiseen tai laskujen maksamiseen, luettelee Timmermans.
Sosiaalinen ilmastorahasto ja päästökaupan uudistus palautettiin valmisteluun EU-parlamentin tämänviikkoisessa äänestyksessä.