Kansanedustaja vaatii Suomen metsäpolitiikkaa jiiriin: "Ongelmallista, etteivät meidän linjaukset EU:ssa ole olleet niin kirkkaita"

EU-parlamentti äänesti viime viikolla ilmastopaketista. Yhtenä tavoitteena on asettaa 30 prosenttia unionin maa- ja merialueista suojeluun. Niin sanotun tiukan suojelun piiriin halutaan 10 prosenttia. 

Vihreiden kansanedustaja Tiina Elo pitää EU:n linjauksia hyvinä lähtökohtina ja pohjana luontokadon sekä ilmastonmuutoksen torjumiselle.

Suomen pitää jo omien ilmasto- ja monimuotoisuustavoitteidensa vuoksi suojella enemmän metsiä enemmän kuin nyt, Elo totesi MTV:n Uutisaamussa.

– Tuoreen tutkimuksen mukaan meidän hiilinielumme ovat romahtaneet, mikä johtuu paljon siitä, että me käytämme metsiä tehokkaammin kuin ne ehtivät kasvaa, hän sanoi.

Elo kaipaa Suomeen uutta tapaa ajatella metsistä.

– Venäjän tilanne luo painetta siihen, että metsiä käytetään energiaksi. Ei ole kestävä ajatus, että me poltamme metsät. Puuraaka-aine pitäisi hyödyntää mahdollisimman korkean jalostusasteen tuotteiksi. Tähän metsäteollisuus on viemässä tuotantoaan, Elo sanoo.

"Suomelle metsäkysymykset tärkeitä"

Kokoomuksen kansanedustajan Saara-Sofia Sirenin mielestä metsäpolitiikka on sekä Suomessa että EU:ssa "varsin politisoitunutta".

– Suomelle metsäkysymykset todella tärkeitä. Tärkeämpiä kuin monelle muulle EU-maalle, hän sanoo.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

– Olisi hirveän tärkeää, että Suomella olisi mahdollisimman yhtenäinen linja, koska ne ovat kansallisesti niin tärkeitä. Se on ollut vähän ongelmallista, että Suomen linjaukset eivät ole olleet niin kirkkaita kuin olisi hyvä olla, Siren jatkaa.

Siren muistuttaa, että Suomen erikoisuus on, että meillä on paljon yksityistä maanomistusta. Hän ei kaipaa Suomen metsäpolitiikkaan valtavia mullistuksia, vaan jo "olemassa olevien toimintatapojen kehittämistä".

– Me emme ole onnistuneet luonnon monimuotoisuuden köyhtymistä kääntämään, mutta olemme joitakin uhanalaisia lajeja onnistuneet pelastamaan se on onnistunut vapaaehtoisilla ohjelmilla, Siren arvioi.

Esimerkeiksi Siren nostaa Metso- Helmi -ohjelmat, joilla pyritään muun suojelemaan ja vahvistamaan Suomen soita ja metsiä.

Lue myös:

    Uusimmat