EU-maiden ulkoministerit tapaavat tänään Luxemburgissa, jossa yksi kokouksen keskustelunaiheista on Valko-Venäjän tilanne.
Ulkoministerien odotetaan hyväksyvän virallisesti uusia Valko-Venäjään kohdistuvia pakotteita.
Pakotteiden perusteena ovat Valko-Venäjän ihmisoikeusrikkomukset, kansalaisyhteiskunnan tukahduttaminen sekä maan toukokuiset toimet, kun Valko-Venäjä pakotti Kreikasta Liettuaan matkalla olleen Ryanairin lentokoneen laskeutumaan Minskiin.
Lue myös: Valko-Venäjän oppositiojohtaja: Pratasevitshin tv-haastattelu oli tehty painostuksen alaisena
Samassa yhteydessä Valko-Venäjä otti kiinni matkustajina olleet valkovenäläisen oppositioaktivistin Raman Pratasevitshin ja tämän venäläisen naisystävän Sofija Sapegan.
Saapuessaan kokoukseen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi olleensa eilen yhteydessä Valko-Venäjän ulkoministeriin Uladzimir Makeihin ja vedonneensa tähän, että Valko-Venäjä vapauttaisi poliittiset vangit.
– Käynnissä on hyvin vakavia ihmisoikeusloukkauksia ja on tärkeää, että voimme puuttua tilanteeseen, Haavisto sanoi.
Haavisto oli vedonnut Makeihin myös Liettuan rajan rauhoittamisen puolesta.
Liettua on kertonut, että Valko-Venäjä on auttanut siirtolaisia ylittämään rajan Liettuaan ja luonut näin painetta rajalle.
Esillä myös talouspakotteet
Uutistoimisto AFP:n mukaan EU-maiden diplomaatit pääsivät viime viikolla sopuun siitä, että pakotelistalle lisätään yli 80 nimeä, joiden joukossa on sekä henkilöitä että yhteisöjä.
Pakotteet sisältävät varojen jäädytyksiä sekä matkustuskieltoja.
Toukokuun tapahtumien seurauksena EU on jo kieltänyt valkovenäläisiä lentoyhtiöitä käyttämästä unionin ilmatilaa sekä kehottanut EU-maiden lentoyhtiöitä välttämään lentämistä Valko-Venäjän ilmatilassa.
Ulkoministerit keskustelevat myös mahdollisista talouspakotteista, joilla EU voisi vaikuttaa Valko-Venäjän hallintoon.
Alakohtaiset talouspakotteet voisivat kohdistua esimerkiksi Valko-Venäjän lannoitevientiin.
EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell sanoi ennen kokousta, että keskustelua talouspakotteista käydään myös loppuviikon huippukokouksessa, jossa ovat koolla EU-maiden johtajat.
Päätökset asiasta tehdään vasta sen jälkeen.
– Pakotteet ovat tapa laittaa painetta Valko-Venäjän hallinnolle. Ne tulevat tekemään kipeää. Ne tulevat vahingoittamaan Valko-Venäjän taloutta, Borrell sanoi saapuessaan kokouspaikalle.
Ulkoministerit tapaavat oppositiojohtajan
EU-maiden ulkoministerit aloittavat päivänsä tänään tapaamalla Valko-Venäjän maanpaossa elävän oppositiojohtajan Svjatlana Tsihanouskajan epävirallisella aamiaisella ennen kokousta.
Aamiaisella on tarkoitus keskustella Valko-Venäjän huolestuttavasta tilanteesta.
Lue myös: Mistä Putinin ja Lukashenkan ystävyys kumpuaa? MTV:n ulkomaantoimittaja kertoo: Ystävyyden taustalla on yllättävä vaihtokauppa
Valko-Venäjää johtava Aljaksandr Lukashenka julistautui viime vuonna presidentinvaalien voittajaksi vilpillisesti, ja maan viranomaiset ovat sittemmin tukahduttaneet väkivalloin mielenosoituksia ja estäneet opposition toimintaa.
Tämän seurauksena EU on jo asettanut useita kertoja pakotteita Valko-Venäjälle. Niiden piirissä on myös Lukashenka.
Juttua täydennetty kello 11.36.