EU ryhtymässä koviin toimiin: Aikoo estää valkovenäläisten lentoyhtiöiden pääsyn EU:n ilmatilaan

EU-maat aikovat estää valkovenäläisten lentoyhtiöiden pääsyn EU:n ilmatilaan ja samalla kieltää valkovenäläisiä lentoyhtiöitä laskeutumasta EU-kentille. Kielto on osa vastausta, jolla EU reagoi Valko-Venäjän sunnuntaisiin toimiin.

Kreikasta Liettuaan matkalla ollut Ryanairin lento pakotettiin laskeutumaan Minskiin Valko-Venäjän ilmatilassa sunnuntaina.

Samassa yhteydessä otettiin kiinni lennolla olleet oppositioaktivisti ja toimittaja Raman Pratasevitsh sekä tämän naisystävä Sofija Sapega.

EU-maiden johtajat tuomitsevat Valko-Venäjän toimet sekä vaativat Pratasevitshin ja Sapegan vapauttamista.

Tämän lisäksi EU-johtajat sopivat uusista Valko-Venäjän vastaisista pakotteista. EU-maat aikovat lisätä jo olemassa oleville henkilöpakotelistoille nimiä. Samalla aloitetaan kohdennettujen talouspakotteiden valmistelu.

Johtajat kehottavat myös EU-maissa toimivia lentoyhtiöitä välttämään Valko-Venäjän ilmatilaa.

Jo ennen maanantai-iltana alkanutta huippukokousta moni kokoukseen osallistuva johtaja ehti peräänkuuluttaa vahvan vastauksen tarvetta Valko-Venäjän toimille.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kuvasi sunnuntaista tekoa hyvin tuomittavaksi ja toivoi EU:lta vahvaa vastausta. Marin korosti myös kansainvälisen tutkinnan tarvetta.

Huippukokouksessa EU-maiden johtajat esittivät pyynnön, että Kansainvälinen siviili-ilmailujärjestö tutkisi sunnuntain tapauksen pikaisesti.

EU asettanut pakotteita jo aiemmin

Valko-Venäjää johtava Aljaksandr Lukashenka julistautui viime vuonna presidentinvaalien voittajaksi vilpillisesti, ja maan viranomaiset ovat tukahduttaneet väkivalloin kuukausia jatkuneita mielenosoituksia.

Tämän seurauksena EU on jo asettanut useita kertoja pakotteita Valko-Venäjälle. Pakotteet ovat sisältäneet varojen jäädytyksiä ja matkustuskieltoja. Niiden piirissä on myös Lukashenka.

Kansainvälisellä paineella ei kuitenkaan ole ollut tähän mennessä niin suurta vaikutusta, että Lukashenka olisi esimerkiksi suostunut vetäytymään vallasta.

Puhelimet kerättiin johtajilta pois

Valko-Venäjä-kysymys nousi huippukokouksen polttavimmaksi kysymykseksi, mutta ylimääräisen huippukokouksen asialista oli ennestäänkin painava. EU-johtajien oli tarkoitus keskustella myös muista kansainvälisistä kysymyksistä, kuten EU:n suhteista Venäjään ja Britanniaan.

Luottamuksellisuuden turvaamiseksi huippukokoukseen osallistuvilta johtajilta kerättiin puhelimet ja muut elektroniset laitteet pois, kun keskustelu Valko-Venäjästä ja Venäjästä aloitettiin.

EU:n ja Venäjän suhteet ovat olleet viime aikoina varsin viileät. EU-maiden johtajien odotettiin pyytävän, että EU-komissio ja unionin ulkosuhdejohto laatisivat aiheesta raportin, jonka pohjalta unioni voisi viitoittaa eteenpäin suhdettaan Venäjään.

Lähi-idän tilanteen sekä maahanmuuttokysymysten odotettiin myös nousevan esille huippukokouksen aikana. Huippukokous jatkuu tiistaina keskustelulla EU:n ilmasto- ja koronatoimista.

Lue myös:

    Uusimmat