EU:n Borrell vaatii pakotteita Israelia vastaan

EU:n ulkosuhteista vastaava edustaja Josep Borrell kertoo aikovansa ehdottaa pakotteita Israelille. Syynä aikeille on siirtokuntalaisten väkivaltaiset hyökkäykset palestiinalaisalueilla.

Borrell kirjoittaa viestipalvelu X:ssä, että pakotteiden kohteena olisi joitakin Israelin hallinnon edustajia ja muita tahoja, jotka mahdollistavat väkivallan jatkumisen.

Pakotteet vaativat EU:n jäsenmaiden hyväksynnän. Maiden suhtautuminen Israeliin vaihtelee.

Yksi palestiinalainen kuoli myöhään torstai-iltana, kun kymmenet naamioituneet israelilaissiirtokuntalaiset hyökkäsivät Jit-nimiseen palestiinalaiskylään Länsirannalla, kertoo muun muassa Times of Israel. Lisäksi yksi ihminen haavoittui vakavasti.

Israelin hallinto kertoi tuomitsevansa iskun.

Israel on perustanut kansainvälisen oikeuden vastaisia siirtokuntia muun muassa Länsirannalle. Siirtokuntalaisten ja Israelin joukkojen väkivalta palestiinalaisia kohtaan on lisääntynyt viime kuukausina Länsirannalla Gazan sodan varjossa.

YK haluaa tulitauon lasten rokottamiseksi Gazassa

YK kertoi tänään toivovansa seitsemän päivän taukoa taisteluihin Gazassa. Syy tähän on se, että YK haluaa rokottaa Gazan lapsia poliota vastaan.

Poliota on löydetty Gazan jätevesistä. YK haluaisi rokottaa yli 640 000 lasta Gazassa.

Jos alueella ei saada aikaan humanitaarista taukoa, rokotteiden jakaminen ei ole mahdollista, YK:n alainen Maailman terveysjärjestö WHO varoittaa.

Tulitaukoneuvottelut jatkuvat

Qatarin pääkaupungissa Dohassa neuvottelujen aselevosta Gazan kaistalle odotetaan jatkuvan tänään.

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja John Kirby sanoi torstaina, että neuvottelut oli aloitettu lupaavasti. Hän kuitenkin myönsi, että paljon työtä on vielä tehtävänä.

Gazan kaistaa hallinnoiva äärijärjestö Hamas ei ottanut suoraan osaa neuvotteluihin. Israelin delegaatio sen sijaan oli paikalla.

Hamasin johtoon kuuluva Osama Hamdan sanoi, että järjestö voi ottaa osaa epäsuoriin neuvotteluihin, mikäli Israel tekee uusia sitoumuksia.

Hamasin poliittisen siiven edustaja Hossam Badran puolestaan sanoi ensimmäisen neuvottelupäivän päätyttyä julkaistussa lausunnossaan, että aseleponeuvottelujen tuloksena on oltava Israelin täydellinen vetäytyminen Gazasta.

Badran sanoi lausunnossaan, että sopimuksen on saatava aikaan myös kattava tulitauko ja mahdollistettava kotinsa jättäneiden paluu.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on aiemmin sanonut, että Israelin on pidettävä hallinnassaan Gazan Egyptin vastainen raja, jotta asekuljetukset alueelle saadaan estettyä.

Paineet sopimuksen aikaansaamiseksi ovat nousseet viime aikoina. Hamasin alainen Gazan terveysministeriö sanoi torstaina, että yli kymmenen kuukautta kestäneessä sodassa on kuollut jo yli 40 000 ihmistä Gazan kaistalla.

Lue myös:

    Uusimmat