EU:n kiertävä puheenjohtajuus siirtyy Tshekille – lupaa jatkaa Ukrainan tukemista

Tshekki Petr Fiala
Tshekin pääministeri Petr Fiala tapasi Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michelin eilen Prahassa.
Julkaistu 01.07.2022 05:49

MTV UUTISET – STT

Tshekin kaudella puhuttaneen ainakin sodasta, energiasta ja taloudesta.

EU:n puheenjohtajamaana aloittaa tänään Tshekki, joka hoitaa tehtävää loppuvuoden.

Tshekin pääministeri Petr Fiala on maininnut puheenjohtajakauden tärkeiksi teemoiksi Ukrainan tukemisen jatkamisen ja Euroopan puolustuskyvyn kehittämisen.

Jäsenmaalta toiselle kiertävä puheenjohtajakausi ei varsinaisesti anna ylimääräistä valtaa sanella EU-päätöksiä, mutta tehtävä on näkyvä paikka. Puheenjohtajamaa esimerkiksi johtaa puhetta jäsenmaista koostuvan neuvoston monissa kokouksissa.

Tulevan puolivuotisen aikana EU-instituutioissa neuvotellaan myös monista tärkeistä ilmastopakettiin liittyvistä esityksistä.

Fiala nostaa merkittäväksi teemaksi EU:n energiasektorin uudistamisen. EU-maiden tavoitteena on ollut päästä eroon riippuvuudestaan Venäjältä tulevasta fossiilienergiasta niin pian kuin mahdollista.

Fiala korostaa, että energiatoimissa ei ole kyse vain ilmastosta, vaan EU:n riippumattomuudesta ja turvallisuudesta.

– Tämä muutos tulee toteuttaa taloudellisesti ja sosiaalisesti tietoisella tavalla, jotta kansalaisten elintasoa ja teollisuuden kilpailukykyä ei vaaranneta, Fiala sanoo puheenjohtajakauden alkusanoissaan.

Taloudesta odotetaan muutenkin suurta puheenaihetta syksylle, koska hintojen laaja-alainen nousu tuntuu rajulla tavalla ihmisten arjessa eri puolilla Eurooppaa.

Ranskan kautta leimasi sota Euroopassa

Tshekki liittyi Euroopan unioniin vuonna 2004. Tämä on toinen kerta, kun maa toimii EU:n puheenjohtajana.

EU-komission on määrä vierailla tänään Tshekissä juhlistamassa puheenjohtajakauden alkua.

Tshekki seuraa puheenjohtajatehtävässä Ranskaa, joka kipparoi jäsenmaiden neuvoston kokouksia alkuvuoden.

Ranskan kautta leimasivat erityisesti sota Euroopassa ja vastatoimet Venäjän hyökkäykseen. Venäjä aloitti laajan hyökkäyksensä Ukrainaan helmikuun lopussa.

Ukrainan tukemiseksi EU-maat ovat esimerkiksi sopineet tämän vuoden aikana kuudesta suuresta Venäjän-vastaisesta pakotepaketista.

Lue myös: EU:n päästökauppa laajentumassa tieliikenteeseen – polttoaineen hinta nousisi Suomessa entisestään yli 10 sentillä per litra

Lue myös: Puola saamassa yli 5 miljardia EU:n sosiaalirahastosta, näin paljon Suomi jäisi tappiolle – Ohisalo: "Hyvin paljon ongelmia"

Tuoreimmat aiheesta

EU