EU:n saama tieto: Iran toimittanut Venäjälle ballistisia ohjuksia

EU kertoo saaneensa liittolaisiltaan luotettavaa tietoa, jonka mukaan Iran olisi toimittanut Venäjälle ballistisia ohjuksia.

Jos tiedoille saadaan vahvistus, EU aikoo vastata uusilla pakotteilla Irania vastaan, sanoo EU:n ulkopoliittisen edustajan tiedottaja Peter Stano.

– Tutkimme asiaa tarkemmin jäsenvaltioidemme kanssa ja jos tieto vahvistetaan, tämä toimitus merkitsisi merkittävää aineellista eskalaatiota Iranin tuessa Venäjän laittomalle hyökkäyssodalle Ukrainaa vastaan, Stano sanoi.

Iranin ulkoministeriön edustaja on kiistänyt lehdistötilaisuudessa väitteet aseiden toimittamisesta.

Kreml puolestaan ei ole suoraan kiistänyt asiaa.

– Olemme nähneet tämän raportin, tällaiset tiedot eivät joka kerta ole totta, sanoo Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov.

– Iran on tärkeä kumppanimme, kehitämme kauppa- ja taloussuhteitamme, kehitämme yhteistyötämme ja vuoropuheluamme kaikilla mahdollisilla aloilla, mukaan lukien kaikkein herkimmillä aloilla.

Yhdysvaltalaislehti Wall Street Journal uutisoi perjantaina Yhdysvaltojen kertoneen liittolaisilleen, että Iran on toimittanut Venäjälle lyhyen kantaman ballistisia ohjuksia.

Länsimaat ovat kuukausien ajan varoittaneet Irania lähettämästä ohjuksia Venäjälle.

Iran on jo aiemmin toimittanut Venäjälle lennokkeja, joita se on käyttänyt hyökkäyssodassa Ukrainassa. EU on toistuvasti asettanut pakotteita Irania vastaan tämän vuoksi.

Ruotsilta lisää aseapua Ukrainaan

Ruotsi on ilmoittanut uudesta 4,6 miljardin kruunun eli noin 400 miljoonan euron aseapupaketista Ukrainalle. Apupakettiin sisältyy muun muassa CB90-syöksyveneitä sekä ilmatorjuntajärjestelmiä.

Ruotsi ei ole vielä lähettämässä Gripen-hävittäjiä Ukrainaan, mutta Ruotsin hallitus on kertonut aikovansa valmistautua mahdolliseen hävittäjien lähettämiseen.

– Hävittäjistä vastaava koalitio on ohjeistanut, että tällä hetkellä Ukrainassa keskityttäisiin mieluummin F-16-hävittäjien käyttöönottoon, kertoo Ruotsin puolustusministeri Pål Jonson AFP:lle.

Tuoreen paketin myötä Ruotsi on luvannut Ukrainalle aseapua yhteensä noin 48 miljardia kruunua eli noin 4,2 miljardia euroa sen jälkeen, kun Venäjä aloitti suurhyökkäyksensä Ukrainaan vuonna 2022.

Juttua päivitetty kello 17.53: Täydennetty loppuun Ruotsin aseapupaketilla.

 

Lue myös:

    Uusimmat