EU:n ulkoministerit ovat huolissaan evakuoinneista ja pakolaisaallosta – tällaista suhdetta unioni tavoittelee Taleban-hallinon kanssa

2:38img
Mikä oli EU-ulkoministerien suurin huolenaihe tämän päivän hätäkokouksessa? Katso kirjeenvaihtajan raportti videolta
Julkaistu 17.08.2021 23:06

Noora Knapp

noora.knapp@mtv.fi

EU:n ulkoministerit keskustelivat tiistaisessa videokokouksessaan muun muassa mahdollisesta pakolaisaallosta. Ulkoministerit jakavat huolen myös omien kansalaisten ja EU:ta auttaneiden afganistanilaisten työntekijöiden evakuoinneista.

EU-maat yrittävät kiivaasti saada omia kansalaisiaan ja EU:ta avustaneita afganistanilaisia työntekijöitä pois Afganistanista.

EU:n ulkoministerien kokoukseen osallistui Suomen edustajana ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

– Kaikkien suurin murhe on tällä hetkellä omien maiden kansalaisten evakuointi. Tilanne on kuitenkin yhä kaoottinen. Murheena on myös suurlähetystöjen, sotilaiden ja EU:ta avustaneiden afganistanilaisten työntekijöiden evakuointi, MTV:n Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola raportoi tiistai-iltana.

Saksan ulkoministeri Heiko Maas sanoi tiistaina uutistoimisto AFP:lle, että Taleban kontrolloi ihmisten pääsyä Kabulin lentoasemalle.

Joidenkin tietojen mukaan asemalle päästetään ulkomaiden kansalaisia, mutta ei afganistanilaisia.

– Tämä tilanne huolettaa erityisesti nyt ulkoministereitä.

Lue lisää: EU:n ulkoministerit kokoustivat Afganistanin tilanteesta – yhteensä 21 suomalaista on saatu turvaan Kabulista tähän mennessä

Tiivistä yhteistyötä

EU-maiden suunnitelmana on tehdä tiivistä yhteistyötä vallitsevan tilanteen keskellä.

Haaviston mukaan EU:n Afganistanin erityisedustajan on määrä matkustaa Kabuliin keskiviikkona ja hän on valmiudessa käymään keskusteluja myös Taleban-hallinnon kanssa evakuointien järjestelyistä.

– Tavoitteena on luoda jonkinlainen suhde Taleban-hallintoon ja sopia tietenkin siitä, että EU edellyttää, että hallinto noudattaa ihmisoikeuksia, oikeusvaltioperiaatetta ja erityisesti myös naisten oikeuksia, Piuhola kommentoi.

EU-maita yhdistää huoli pakolaisaallosta. 

– Arviot määristä vaihtelevat sadoistatuhansista useisiin miljooniin.

Esimerkiksi Turkki rakentaa muurin Iranin rajalle estääkseen mahdollisen pakolaisvirran. Tämän voidaan nähdä hankaloittavan EU:n suunnitelmia.

 – EU haluaisi auttaa nimenomaan Afganistanin naapurimaissa Pakistanissa, Iranissa ja myös Turkissa näitä pakolaisia.

Lue myös: Kuinka moni Afganistanin konfliktia pakeneva haluaa Suomeen? Migri: Tilanne on Euroopan osalta erilainen kuin 2015

Tuoreimmat aiheesta

Afganistan