EU voi tehdä Talebanin kanssa yhteistyötä, kunhan kaksi ehtoa täyttyy – unionin tyhjentyneelle Kabulin-toimistolle löytyi käyttöä

EU on valmis toimimaan talebanien kanssa Afganistanissa, jos ääriliike kunnioittaa ihmisoikeuksia, eikä jälleen salli terroristien majailevan maassa ja suunnittelevan iskuja länsimaita vastaan. EU myös pyrkii avaamaan humanitaarisen avun toimiston Kabulissa.

EU-maiden ulkoministerikokoukseen Sloveniassa osallistunut ulkoministeri Pekka Haavisto sanoo, ettei EU ei ole sulkenut lopullisesti toimistoaan Kabulissa, vaikka se on nyt tyhjillään.

– Kun tällaista delegaatiota jälleen lähdettäisiin avaamaan, se voisi lähteä EU:n oman humanitaarisen avun järjestön Echon toimistosta, jonka kautta humanitaarista apua ja siellä vielä jumissa olevien eri maiden kansalaisille voitaisiin kanavoida apua, Haavisto kertoo.

Humanitaarinen apu kiireellisin

Ulkoministerin mukaan toimistoa ei kuitenkaan ole vielä ehdittyä hallinnollisesti suunnitella. Tällä hetkellä kiireellisin asia Afganistanissa ja sen naapurimaissa pakolaisille on humanitaarisen avun perille saaminen, Haavisto arvioi.

Toinen kysymys on, hyväksyykö taleban sen, hän muistuttaa. EU ei ainakaan vielä tunnusta talebaneja poliittisesti, Haavisto sanoo.

EU kuitenkin vaatii talebaneilta yhteistyön ehtona ihmisoikeuksien kunnioittamista, erityisesti naisten ja tyttöjen asemaa, ja median vapaata toimintamahdollisuutta.

Talebanien lupauksien toteutumista hankala valvoa

Talebanien toimintaa tältä osin on vaikea valvoa, erityisesti maaseudulla.

Haaviston mukaan ihmisoikeuskysymysten todentamisen käytännön haasteista on jo keskusteltu Euroopan parlamentissa. Hän uskoo, että YK:n ihmisoikeusneuvosto pitää talebaneja silmällä, samoin kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt.

EU-maat myös yrittävät yhä auttaa pois maasta siellä yhä olevia EU-kansalaisia ja niitä afganistanilaisia, jotka ovat olleet yhteistyössä länsimaiden kanssa.

Yhteistyötä talebanien kanssa tehtävä

Tässä EU:n on tehtävä talebanien kanssa yhteistyötä. EU nojautuneekin myös talebanien kanssa yhteyksissä oleviin Turkkiin ja Qatariin.

Osalla EU-maista, kuten Ranskalla ja Saksalla, on jo ollut omia kontakteja talebaneihin. Niiden edustajia on ollut tarkkailijoina Dohassa Qatarissa käydyissä rauhanneuvotteluissa talebanien ja Afganistanin hallituksen välillä.

Monissa rauhanprosesseissa mukana ollut Haavisto toi esiin Dohan neuvottelujen monista neuvotteluista poikkeavan piirteen.

Hänen mukaansa oli kummallista, että Afganistanin hallitus ja taleban neuvottelivat ilman välittäjää tai sovittelijaa. Hänen mukaansa rauhanprosessi harvoin onnistuu ilman välittäjää.  

Lue myös:

    Uusimmat