EU paisuttaa puolustusbudjettiaan: Osa Venäjältä jäädytetyistä varoista Ukrainan aseistamiseen

EU:n komissio ja ulkopoliittinen edustaja ovat julkistaneet unionin ensimmäisen puolustusstrategian ja puolustusteollisuuden ohjelman.

Tavoitteena on tukea EU:n puolustusteollisuuden kilpailukykyä ja valmiutta muun muassa osoittamalla 1,5 miljardin euron arvosta lisäinvestointeja eurooppalaiseen puolustusteollisuuteen vuosina 2025–27. 

Varat otetaan EU:n budjetista.

– Meidän on tavoiteltava transatlanttista tasapainoa Yhdysvaltojen vaalituloksesta riippumatta. Meidän on otettava enemmän vastuuta omasta turvallisuudestamme ja pysyttävä samalla täysin sitoutuneina Nato-liittokuntaamme, sanoi Euroopan komission varapuheenjohtaja Margrethe Vestager.

Vestagerin mukaan toimintakykyjen kasvattaminen tekee EU-maista parempia liittolaisia.

Trump huolettaa Euroopassa

Vestagerin kommenttien taustalla kummitteli se mahdollisuus, että nuivasta Nato-suhtautumisestaan tunnettu Yhdysvaltojen entinen presidentti, republikaanien Donald Trump palaa Valkoiseen taloon marraskuun presidentinvaalien jälkeen.

Lisää rahoitusta EU-maiden puolustukseen voidaan mahdollisesti saada Venäjän valtion jäädytettyjen varojen tuotoista.

Tiedotteen mukaan EU:n puolustusstrategiassa jäsenmaita kehotetaan toimimaan niin, että vuoteen 2030 mennessä vähintään puolet niiden puolustushankintojen budjeteista käytettäisiin ostoihin EU:n jäsenmaista. 

Samaan määräaikaan mennessä EU:n sisäisen puolustustarvikkeiden kaupan arvon pitäisi olla reilu kolmannes EU:n puolustusmateriaalimarkkinoiden arvosta.

Puolustusteollisuuden pönkittäminen on haasteellinen tehtävä, sillä Euroopan maat ovat pihistelleet puolustusmenoissaan jo vuosikymmenten ajan Neuvostoliiton romahduksesta lähtien.

Lähtölaukaus jättiremontille

Puolentoista miljardin lisärahoitus on vasta alkua, jos kokonaisremontissa halutaan onnistua. EU:n sisämarkkinoista vastaava komissaari Thierry Breton on arvioinut, että pitkällä tähtäimellä EU:n täytyy tehdä puolustukseen lisäsijoituksia noin 100 miljardin euron edestä, mikäli se mielii vetää vertoja Yhdysvaltojen massiiviselle puolustusteollisuudelle.

Vestager myöntää nyt luvatun summan olevan vielä pieni.

– Mutta se voi silti toimia kannustimena ja bonuksena, sillä todellinen rahoitus kohti vahvempaa puolustusta tulee jäsenmailta, jotka kasvattavat rahoitustaan lähivuosina, hän sanoi.

Kipupisteenä on ollut muun muassa Euroopan kyky tuottaa Ukrainan kipeästi kaipaamia tykistöammuksia. Bretonin mukaan EU-maat vievät Ukrainaan nyt noin 80 000 ammusta kuukaudessa.

Vestagerin mukaan Venäjän aloitettua laajan hyökkäyksensä Ukrainaan helmikuussa 2022 EU-maat olivat käyttäneet viime kesään mennessä yli 100 miljardia euroa puolustushankintoihin. 

Näistä rahoista liki 80 prosenttia maksettiin EU-alueen ulkopuolelle, ja yli puolet ulkopuolelle menneistä rahoista valui Yhdysvaltoihin.

– Tämä ei ole kestävällä pohjalla, Vestager sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat