Kiinassa nähtiin viikonvaihteessa laajin protestiliikehdintä vuosikymmeniin. Ihmiset ovat osoittaneet mieltään tiukkoja koronarajoituksia vastaan.
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel tapaa tänään Pekingissä Kiinan presidentin Xi Jinpingin.
Kiinan viikonvaihde oli poikkeuksellinen, sillä maassa nähtiin laajin protestiliikehdintä vuosikymmeniin. Ihmiset ovat osoittaneet mieltään maan tiukkoja ja yhä jatkuvia koronarajoituksia vastaan.
Etukäteen on arvioitu, että Michelin matkan ajoitus on haastava, sillä hänen odotetaan ottavan kantaa Kiinan viranomaisten toimintaan ja mielenosoittajien kohteluun.
– Hänen täytyy käyttää tilaisuus nostaakseen esille useita huolenaiheitamme, sanoi EU-parlamentin Kiina-suhteista vastaavan delegaation puheenjohtaja Reinhard Bütikofer Politico-lehdelle ennen tapaamista.
– Jos tämän hetken protestiliike tukahdutetaan, EU on halukas nostamaan asian esille kansainvälisissä instituutioissa ja harkitsemaan uusia sanktioita, hän lisäsi.
Toinen EU-lähde taas arvioi nimettömänä Politicolle, että Michel katunee nyt matkaa, jota hän on aiemmin odottanut.
– Hänen on pakko sanoa jotain, koska hän on ensimmäinen länsimaiden johtaja, joka matkustaa maahan protestien aikana. Mutta mitä hän voi sanoa? Jos hän voisi kääntää kelloa taaksepäin, hän todennäköisesti peruisi matkan, lähde spekuloi lehdelle.
Nollakoronapolitiikka hermostuttanut kansalaiset
Kiina noudattaa edelleen niin sanottua nollakoronapolitiikkaa, jossa tartunnat pyritään lopettamaan täysin. Sen vuoksi miljoonat ihmiset ovat olleet kuukausikaupalla eristettyinä koteihinsa ympäri maata, kun laajoja koronasulkuja on määrätty jopa suurkaupunkeihin.
Viime viikonloppuna Kiinassa nähtiin laajoja koronasulkuja vastustavia protesteja ympäri maata. Ne saivat alkunsa kun kymmenen ihmistä oli saanut surmansa koronasulussa olleen rakennuksen tulipalossa Ürümqissa Xinjiangin alueella Lounais-Kiinassa. Mielensoittajien mukaan ihmisiä ei saatu pelastettua rakennuksesta koronasulun vuoksi. Viranomaiset ovat kiistäneet tämän.