Kiinassa harvinaisia mielenosoituksia maan tiukkaa koronapolitiikkaa vastaan – "Ihmiset alkavat olla vihaisia ja ärtyneitä"

11:27imgAasian tutkimuksen dosentti Tiina Airaksinen arvioi Kiinan tilanteen olevan merkityksellinen ja huolestuttava.
Julkaistu 28.11.2022 17:07

Satu Koistinen

satu.koistinen@mtv.fi

Kiinassa puhkesi loppuviikon aikana harvinaisia mielenosoituksia maan tiukkaa koronapolitiikkaa vastaan.

Mielenosoitukset saivat alkunsa, kun koronasulut haittasivat pelastustoimia Länsi-Kiinassa tapahtuneessa tulipalossa.

Lisäksi maanantaiaamuna Kiinan koronaprotesteista uutisoinut Britannian yleisradioyhtiön BBC:n toimittaja otettiin kiinni Shanghaissa. Toimittaja Ed Lawrence oli viranomaisten hoteissa useita tunteja ennen kuin hänet vapautettiin.

Aasian tutkimuksen dosentti Tiina Airaksinen arvioi, että tilanne Kiinassa on vakava.

– Kyllä siinä vaiheessa, kun akkreditoituja ulkomaalaisia toimittajia pidätetään ja pahoinpidellään, niin se kertoo tietyllä tavalla koventuneesta linjasta. Tämä on aika huolestuttavaa, Airaksinen kommentoi MTV Uutiset Livelle.

Lue myös: Koronaprotesteista uutisoinut BBC:n toimittaja oli tuntien ajan kiinni otettuna Kiinassa

"Ihmiset alkavat olla vihaisia ja ärtyneitä"  

Suuret mielenosoitukset Kiinassa ovat poikkeuksellisia ja ne ovat levinneet maan suurimpiin kaupunkeihin. Airaksinen kuvailee näin mittavia protesteja maassa merkitykselliseksi. 

– Mukana ei ole pelkästään opiskelijoita, vaan myös tavallisia kansalaisia. Mielenosoitusten levitessä moneen paikkaan, Kiinalla on pelko siinä, että minkälainen uhka ne ovat viranomaisille, kommunistiselle puolueelle ja Kiinan johdolle, Airaksinen sanoo.

AFP:n mukaan mielenosoituksissa on nähty useita kiinniottoja. Airaksinen on huomioinut, että kiinalaiset ovat yllättävän rohkeita osallistuessaan mielenosoituksiin ja kommentoidessaan asiaa kansainväliselle medialle.

– Ihmiset alkavat olla vihaisia ja ärtyneitä (koronatoimista), Airaksinen perustelee.

Mielenosoitukseen osallistumisesta voi Airaksisen mukaan seurata sakkoja tai jopa vankeutta. Pidätyksestä jää myös merkintä.

– Voit saada merkinnän omaan sosiaaliseen rekisteriisi, että olet ollut aktiivinen mielenosoituksissa. Tämä saattaa olla ongelma esimerkiksi työ- tai opiskelupaikan saamisessa, Airaksinen kertoo.

Lue myös: Asuinrakennuksen palo herättänyt närää koronatoimia vastaan Kiinassa

Pelko kasvojen menetyksestä

Kiina on viimeisenä maana maailmassa pitänyt kiinni tiukasta nollakoronalinjasta. Mielenosoituksissa on paikoin vaadittu myös presidentti Xi Jinpingin eroa.

– Sitä (nollakoronalinjaa) on ollut vaikea perua, ilman, että menettää kasvonsa. Pelkona on, jos koronarajoituksia höllennetään ja ihmiset sairastuvat tai kuolevat, niin mitä siitä seuraa. Tällainen sosiaalinen epävakaus on Kiinalle ongelmallista, Airaksinen toteaa.

Airaksisen näkemys on, että Kiina haluaa hoitaa pandemian kunnialla loppuun, sillä koronavirus sai maasta alkunsa.

Kiinan viranomaiset korostavat paikallismedioissa, että koronarajoitukset ovat suunniteltu kansalaisten turvallisuuden turvaamiseksi.

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus