EU tuomitsee venäläispoliitikkojen aikeet saada Putin tunnustamaan Luhanskin ja Donetskin itsenäisyys

7:44img
Onko aseellisen hyökkäyksen uhka ohi? Ulkomaantoimittaja kertoo, mitä Ukrainan tilanteesta nyt tiedetään
Julkaistu 15.02.2022 18:37

MTV UUTISET

EU tuomitsee vahvasti venäläispoliitikkojen pyrkimykset saada Venäjän presidentti Vladimir Putin tunnustamaan Itä-Uktainan kaksi separatistialuetta itsenäisiksi valtioikseen.

Venäjän parlamentti eli duuma hyväksyi aiemmin tänään äänestyksessä Putinille lähetettävän vetoomuksen asiasta.

EU:n kannasta kerrotaan unionin ulkosuhteista vastaavan Josep Borrellin Twitter-tilillä. Borrellin mukaan alueiden tunnustaminen itsenäisiksi rikkoisi Minskin sopimuksia, joihin Venäjäkin on sitoutunut. Borrell viittaa aselepoon Itä-Ukrainassa tähdänneisiin sopimuksiin, joita ei pantu koskaan täytäntöön.

Lue tausta: Duuma vetoaa Putiniin Itä-Ukrainan separatistialueiden itsenäisyyden tunnustamiseksi

Niin kutsuttujen Luhanskin ja Donetskin kansantasavaltojen separatistit ovat käyneet Venäjän tukemina sotaa Ukrainan keskushallitusta vastaan vuodesta 2014.

Ukrainan Venäjän-vastaisella itärajalla sijaitsevien alueiden eli niin kutsuttujen Luhanskin ja Donetskin kansantasavaltojen separatistit ovat käyneet Venäjän tukemina sotaa Ukrainan keskushallitusta vastaan vuodesta 2014. Sodassa on vuosien varrella kuollut yli 14  000 ihmistä.

– Kiova ei noudata Minskin sopimuksia, kertoi viestisovellus Telegramissa duuman alahuoneen puhemies Vjatsheslav Volodin.

Kreml painottaa duuman edustavan kansan mielipiteitä

Volodinin mukaan Itä-Ukrainan alueilla elävät Venäjän "kansalaiset ja toverit" kaipaavat apua ja tukea. Venäjä on myöntänyt passinsa yli 600  000 ihmiselle Ukrainan separatistialueilla.

Äänestyksen edellä Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kommentoi, ettei asiasta ole käyty vielä virallisia keskusteluja tai tehty päätöksiä Venäjän hallituksessa. Peskovin mukaan duuman edustajat kuitenkin "edustavat kansan mielipiteitä".

Jännitteet Ukrainan rajalla ovat kasvaneet korkeiksi Venäjän kasatessa joukkojaan Ukrainan rajan lähelle. Hieman ennen duuman päätöstä Venäjä ilmoitti vetävänsä osan joukoistaan pois, ja Ukraina arvioi Venäjän hyökkäyksen uhkan vähentyneen diplomatian seurauksena.

Joukkojen vetäytymisestä ei kuitenkaan ole saatu ulkopuolista vahvistusta ja varovaisen optimismin rinnalla lännessä on esiintynyt myös epäilyksiä Venäjän aikeista.

Lue myös: Putin ja Scholz tapasivat: "Venäjä ei halua sotaa Eurooppaan" 

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota