Samaan aikaan, kun keskikesän F1-kisoja siirretään yksi toisensa jälkeen myöhempään ajankohtaan, suunnitelmat Red Bullin organisoiman Itävallan GP:n ajamisesta etenevät koko ajan konkreettisemmiksi.
LUE MYÖS: F1-tähtikuski esitteli idean, jolla kausi voitaisiin pelastaa
Ranskan presidentin Emmanuel Macronin ilmoitus yleisötapahtumien kieltämisestä aina heinäkuun puoliväliin asti tarkoittaa mitä varmimmin jo kymmenennen F1-osakilpailun siirtämistä myöhemmäksi koronaviruspandemian takia.
Kesäkuun lopun kisan jälkeen seuraavana kalenterissa on 5. päivään heinäkuuta sijoitettu Itävallan GP. Vaikka siitä kahden viikon päähän sijoitettu Britannian osakilpailukin on jo melko varmasti siirtymässä, itävaltaiset jatkavat yhä tapahtumansa järjestelyä.
Red Bull on pohtinut jopa kahden GP-viikonlopun ajamista Spielbergin radalla ilman yleisöä, jos muualla ei ole mahdollista käynnistää kautta turvallisesti. Nyt suunnitelma saa haalean vihreää valoa myös valtiovallan puolelta.
– Vaikka en ole tästä vastuussa, se tuntuu kuviteltavissa olevalta ajatukselta. Järjestäjien täytyy tietää, että heidän pitää vastata kaikkiin terveysmääräyksiin sekä maahantulo- että maastalähtömääräyksiin, toteaa Itävallan varakansleri ja urheiluministeri Werner Kogler Kleine Zeitung -lehdelle.
– Jos F1-tallit ovat valmiita siihen, se olisi mahdollista, Kogler lisää.
Hollannissa ei halua ajaa tyhjille katsomoille
Monissa muissakin maissa kisojen ajaminen ilman yleisöä onnistuisi varmasti teknisesti, mutta niissä ei olla halukkaita ottamaan vastaan isoja taloudellisia tappioita lipputulojen menetyksestä. Kisojen ajaminen myöhempänä ajankohtana yleisön ollessa paikalla saattaisi pelastaa paljolta.
Esimerkiksi kalenteriin 35 vuoden tauon jälkeen palanneessa Hollannissa ei sytytä ”aavekisalle”.
– Emme pohdi kisan ajamista ilman yleisöä ennen kuin (Kansainvälinen autoliitto) FIA pyytää meiltä, vastaa Hollannin GP:n promootioyhtiön päällikkö Jan Lammers NU-lehdelle.
Itävalta purkamassa tiukkoja rajoituksiaan
F1-talleista seitsemän pitää majaa Britanniassa, kaksi Italiassa ja yksi Sveitsissä, jotka kaikki ovat kohdanneet koronaviruksen kovalla tavalla. Tiimien olisi mahdollista matkustaa Itävaltaan myös maanteitse, mutta karanteenitoimet olisivat toki pakollisia.
Ongelmaksi kuitenkin muodostuu Itävallan nykyinen maahantulorajoitus, jossa jokaisen maahan tulevan on esitettävä korkeintaan neljä päivää vanha todistus negatiivisesta koronavirustestistä.
Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz on aiemmin ilmoittanut yleisötapahtumien rajoittamisesta kesäkuun loppuun asti. Tiistaina Kurz kuitenkin aloitti maaliskuun puolivälissä tehtyjen tiukkojen rajoitustoimien purkamisen. Tuolloin Itävalta sulki kaiken muun palvelun paitsi ruokakaupat ja apteekit.
Ensimmäisenä ovensa saavat avata kaikki alle 400 neliömetrin kokoiset liiketilat sekä rautakaupat ja puutarhamyymälät. Vappuna perässä seuraavat kauppakeskukset ja parturi-kampaamot. Toukokuun puolivälissä olisi nykyaikataulun mukaan hotellien ja ravintoloiden vuoro, jos taudin leviäminen on siihen mennessä saatu kuriin.
Maailman terveysjärjestön WHO:n tuoreimman raportin mukaan Itävallassa todettiin sunnuntaista maanantaihin enää 130 uutta koronavirustartuntaa päivässä, kun maaliskuulta lähtien kokonaisluku on noussut jo liki 14 000 tartuntaan. Kuolleita on nyt yhteensä 350, mikä on 13 henkeä enemmän kuin edellisenä päivään.
Lähteet: Kleine Zeitung, Speedweek, Deutsche Welle